Senátoři sepsali soupisku 57 hříchů prezidenta Miloše Zemana, která bude sloužit jako podklad pro ústavní žalobu.

Senátoři uveřejnili seznam 57 prohřešků, kterými měl prezident Miloš Zeman v minulosti porušit Ústavu ČR. Dokument má být podkladem pro chystanou ústavní žalobu. Zveřejněný seznam je dalším krokem senátorů k realizaci konkrétní podoby žaloby. Ta by podle nich měla být hotová během několika týdnů. 

„V seznamu najdete pár skutků, nad kterými by možná člověk mávl rukou. Skutků, kterých se třeba i dopustili historicky jiní prezidenti. Jenže oni tak učinili jednou za celý svůj mandát,“ napsal senátor Václav Láska.

„A právě ta kontinuita jednání prezidenta, kdy za šest let skoro padesátkrát porušil Ústavu, nebo testoval její hranice, porušil zákony, dopustil se jednání, za něž jiný by byl trestné postižen, systematicky porušoval psaná i nepsaná pravidla… právě ta je ve svém souhrnu děsivá,“ dodal.

Mezi uveřejněnými body je například údajný pokus o ovlivňování soudů, (ne)přijímání demise členů vlády nebo přístup Zemana k sestavování vlády, kdy u moci udržoval Andreje Babiše, ač nezískal důvěru sněmovny.

Nechybí ani zpochybňování tajných služeb nebo odmítnutí jmenování Miroslavy Němcové (ODS) v roce 2013 premiérkou, i když měla podporu parlamentu. Zeman raději jmenoval vlastní vládu v čele s Jiřím Rusnokem.

Zahrnuty jsou i některé jeho výroky, kontroverzní vyznamenávání nebo to, že firmy, které na svých misích propagoval v zahraničí, často sponzorovaly jemu spřízněnou Stranu práv občanů – Zemanovce.

„V souhrnu s ostatními skutky mohou vypovídat též o motivech prezidenta při výkonu jeho prezidentského mandátu,“ uvedl Láska, podle něhož tak bude možné žalobu vystavět jako příběh o kontinuálním přístupu prezidenta Miloše Zemana k výkonu svého mandátu v hrubém rozporu s Ústavou a ústavními pořádky.

Zeman hrubě porušuje Ústavu ČR, tvrdí senátoři. Na prezidenta chystají žalobu

(pel)