Senátoři chystají žalobu na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušení Ústavy ČR.

Miloš Zeman podle senátorů hrubě porušuje Ústavu ČR. Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 proto na prezidenta připravuje žalobu. Vadí jim především Zemanovy zásahy do justice a rozhodování soudců. 

Informoval o tom předseda klubu Václav Láska.

„My máme za to, že prezident svými činy hrubě ústavu porušuje. Proto jsme se rozhodli, že připravíme text žaloby, ve kterém bychom jednak precizně popsali všechny skutky, o kterých se domníváme, že jimi ústava porušena byla, a dále bychom se dopustili právní argumentace, kterou budeme chtít doložit, že skutky prezidenta ústavu porušují,“ uvedl Láska.

Text ústavní žaloby chce nejmenší senátní klub připravit ve dvou krocích. Prvním bude faktické popsání skutků ze strany prezidenta, které jsou v rozporu s ústavou. Seznam představí veřejnosti do dvou týdnů.

Následovat bude právní argumentace, na kterou si klub vyčlenil čtyři týdny.

Láska upozornil, že nepůjde o žalobu pro „velezradu“, ale pro hrubé porušení ústavy.

Vztah Hradu k justici se začal probírat v minulých týdnech. Nejprve týdeník Respekt napsal, že kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta.

Exšéf a nynější soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa následně pro Deník N uvedl, že mu Hrad prý opakovaně dával najevo, jak má v některých kauzách správní soud rozhodnout. Prezident mu údajně naznačoval, že by ho výměnou mohl jmenovat do čela Ústavního soudu.

Odhalení exšéfa NSS Baxy: Hrad tlačil na soudy, jak mají rozhodovat

(pel)