Senát vytvořil komisi, která prošetří bruselskou auditní zprávu, podle které je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů.

Na audit Evropské komise, podle kterého je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, si posvítí nová komise. Ustanovil ji Senát a v jejím čele bude senátor Zdeněk Nytra (ODS). Komise bude hodnotit bruselskou zprávu a vyplácení evropských dotací do českého zemědělství. 

„Není to vyšetřovací komise, tuto kompetenci Senát nemá. Základním úkolem je vypracovat závěrečnou zprávu k těm dvěma auditům,” uvedl Nytra.

Dodal, že tým bude chtít zmapovat tok finančních prostředků z Evropské unie do ČR a pravidla pro jejich přidělování. Šetřit budou i případný střet zájmů některých ústavních činitelů.

Návrh na zřízení komise podpořilo 52 z 57 přítomných členů horní komory. Zastoupeno tam bude všech šest senátorských klubů.

Podle auditu Evropské komise je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na koncern Agrofert.

Babiš sice koncern převedl v roce 2017 do svěřenského fondu, ale stále je jeho beneficientem, tudíž veškeré zisky všech firem Agrofertu jdou do kapsy českého premiéra.

Předseda vlády dlouhodobě jakékoliv pochybení odmítá, svým povinnostem prý dostál, když holding převedl do svěřenského fondu.

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik

Vinen: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Evropská komise. Babiš musí vrátit dotace

(pel)