Poslanci schválili 3. a 4. vlnu EET. Od elektronické evidence tržeb nebude osvobozena ani kosmická doprava. (ilustrační foto)

Elektronická evidence tržeb (EET) se rozšíří v dalších plánovaných vlnách také na řemeslníky, lékaře a další profese. Zákon prošel díky hlasům poslanců za hnutí ANO, sociální demokracie a KSČM.

Pro zákon ve Sněmovně hlasovalo 100 ze 191 přítomných poslanců.

Už dříve ČSSD ohlásila, že podpoří vynětí části sociálních služeb z elektronické evidence tržeb. A to se také stalo. Spolu s opozicí přehlasovali sociální demokraté poslance hnutí ANO a komunisty, kteří výjimky odmítali.

Vládní návrh novely zákona o elektronické evidenci tržeb v reakci na verdikt Ústavního soudu rozšiřuje evidenci tržeb na ostatní obory, které jí dosud nepodléhaly, na řemeslníky, tedy například na truhláře, sklenáře, malíře pokojů, řemeslníky, ale i na zdravotnická zařízení nebo podnikatele v zemědělství. Zatím povinnost platí pro obchod, restaurace a hotely.

Poslanci vyňali z povinnosti elektronicky evidovat tržby i předvánoční prodej sladkovodních ryb a rozšířili okruh podnikatelů, kteří budou moci evidovat tržby pomocí papírových účtenek.

Jde o podnikatele, u nichž hotovostní platby nepřevýší 600 tisíc korun, což navrhl první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Původně přitom vláda navrhovala hranici 200 tisíc korun.

Novela obsahuje i úpravy daně z přidané hodnoty. Daň z přidané hodnoty klesne u celé řady služeb, včetně stravovacích, i na vodné a stočné.

Předseda nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala deklaroval, že jeho strana celý zákon o elektronické evidenci zruší, jakmile k tomu bude mít příležitost.

„Rozšíření EET o živnostníky a svobodná povolání je omyl. Poslanci vládní koalice přijali zákon jen proto, aby se premiér mohl tvářit, že vybírá daně a pracuje,“ uvedl po přijetí zákona ve Sněmovně Pirát Mikuláš Ferjenčík.

Opozice se neúspěšně pokusila zrušit celou evidenci tržeb nebo zamítnout projednávanou předlohu. Koaliční strany hájí EET argumenty o narovnání podnikatelského prostředí a o lepším výběru daní.

Novela zákona o EET především reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. (dd)