Nejvyšší správní soud (NSS) přezkoumá pokutu 27 tisíc korun, kterou dostal spolek Svoboda projevu za propagaci knihy a filmu kritizujících dotační praktiky českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Spolek propagoval v debatách i inzerátech film Selský rozum a knihu Žlutý baron, které před volbami měly mířit proti lídrovi hnutí ANO. Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí šlo o zapojení do volební kampaně bez registrace.

Pokutu spolku úřad uložil na podzim 2017, správní žalobu soud zamítl letos v březnu.

Podle spolku šlo o reklamu pro zvýšení prodeje, nikoliv o volební kampaň.

Podle samosoudce Petra Sedláka byly inzeráty tak, jak byly vytištěny, způsobilé poškodit kandidáta volební strany, tedy Babiše, případně celý kandidující subjekt.

„Tohle není reklama na dílo, v níž zveřejním, že byla vydána kniha. Ten inzerát je způsobilý sám o sobě zasáhnout voliče určitým sdělením,“ uvedl soudce.

Podle něj měl spolek pravdu v tom, že šlo o propagaci kritického politického názoru v podobě knihy, která prezentovala výsledek práce.

„Co ale soud odlišil v tom pohybu na úzké hraně, je, že se ta činnost odehrávala v době volební kampaně. Kdyby se to odehrálo před volební kampaní nebo potom, nebylo by o tom sporu,“ uvedl soudce.

Novinář a bývalý člen ČSSD Jakub Patočka za spolek uvedl, že s rozhodnutím soudu spokojen určitě není.

„Pokud soudce říká, že v demokratické společnosti je ze všeho nejdůležitější svobodný výkon novinářské profese, a pak argumentuje tak, jako kdyby nebylo možné propagovat výsledky novinářské práce, tak v tom vidím vnitřní rozpor, který by neměl při přezkumu u Nejvyššího správního soudu obstát,“ řekl Patočka.

Tomáš Hudeček z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran už dříve argumentoval tím, že úřad vytýkal dílům způsob propagace. Ten zhodnotil tak, že je za hranou toho, co umožňují volební zákony.

Žlutého barona napsali novináři Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka. Ve 12 reportážích a rozborech se zabývají podnikáním a politickým působením předsedy ANO a exministra financí.

Selský rozum režíroval Vít Janeček a Zuzana Piussi a snímek vznikl v koprodukci ČT a D1 film. Česká televize ho však odmítla vysílat před volbami s tím „že nepřipustí, aby jakékoli její dílo bylo využíváno v politickém boji“.

Snímek však i tak unikl a nelegálně se pak šířil na internetu.

Film o nekalých praktikách Babiše skončil v trezoru. Šíří se tajně

(pel)