Film o podnikání Andreje Babiše Česká televize neodvysílá před podzimními volbami do sněmovny. Šíří se tak tajně na internetu,

Film Selský rozum o nekalých podnikatelských praktikách exministra financí a lídra hnutí ANO Andreje Babiše skončil v trezoru. Česká televize, která je koproducentem, ho totiž odmítla vysílat v době předvolebních kampaní. Snímek se tak šíří nelegálně po internetu a sociálních sítích. Jako „trezorový“ označila film Strana zelených.

„Lze se domnívat, že na základě politického tlaku, přesně takového, jaký je ve filmu zobrazen, oddaluje televize jeho vysílání a my se ptáme proč. Film obsahuje zásadní informace o pravděpodobném vítězi voleb a veřejnost má právo tyto informace znát ještě před volbami,“ uvedl lídr Zelených Matěj Stropnický.

Snímek je volně přístupný na kanále Youtube. Film vznikal zhruba tři roky a jeho cílem je popsat, jak žijí čeští zemědělci a podnikatelé na venkově a jak je ovlivňuje sběr dotací. Selský rozum režíroval Vít Janeček a Zuzana Piussi a snímek vznikl v koprodukci ČT a D1 film.

https://youtu.be/ZSc9fEDs-UA

Sběr materiálu „vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát,“ je uvedeno v anotaci ke snímku.

Straně zelených se nelíbí, že ho ČT nechce odvysílat v hlavním vysílacím čase. Veřejné promítání filmu je podle mluvčí ČT Karolíny Blinkové bez svolení ČT nelegální.

„ČT nepřipustí, aby jakékoli její dílo bylo využíváno v politickém boji,“ uvedla dříve.

(pel)