Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) slíbila krajům chybějící miliardy na sociální služby. Kde peníze vezme, ale zatím neví....

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) nemá chybějící 2 miliardy na sociální služby, ale přesto už krajům slíbila, že peníze dostanou v srpnu. Její resort prý už má harmonogram, problémem jsou však právě chybějící miliardy. Vláda totiž zatím neví, kde peníze vezme.

„Mám harmonogram a máme předběžnou dohodu na finančních prostředcích. Co se týká zdrojů a konkrétní částky, tak to představím v následujících dnech. Kdybych na to ty finance měla, tak už je to dávno,“ uvedla Maláčová.

O tom, kolik přesně peněz stát krajům pošle, bude ještě jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) a šéfkou Asociace krajů Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO).

Po schválení vládou Maláčová vypíše dotační program. Kraje by tak mohly dostat peníze na dofinancování sociálních služeb 5. srpna.

Na sociální služby v Česku chybí v letošním roce 2 miliardy korun. Opozice už dříve varovala, že kvůli tomu hrozí kolaps sociálních služeb.

Sněmovna proto minulý týden vyzvala Schillerovou a Maláčovou, aby chybějící miliardy v rozpočtu našly.

Schillerová už dříve uvedla, že potřebné peníze chce získat od daňových poplatníků, a to masivním zvyšováním daní.

Sněmovna dala Maláčové a Schillerové nůž na krk: Musí najít 2 miliardy na sociální služby

Vládě docházejí peníze. Schillerová navrhla masivní zvýšení daní

(pel)