Sněmovna vyzvala ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) a ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD), aby do 7. června předložily návrh na dofinancování sociálních služeb, na které letos chybí 2 miliardy korun.

Na sociální služby v Česku chybí v letošním roce 2 miliardy korun. Sněmovna proto vyzvala ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) a ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD), aby chybějící miliardy v rozpočtu našly. Schillerová už dříve uvedla, že potřebné peníze chce získat od daňových poplatníků, a to masivním zvyšováním daní.

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz.

„Sněmovna ukládá ministerstvu práce a ministerstvu financí, aby do 7. června předložily Sněmovně návrh na dofinancování sociálních služeb ve výši dvě miliardy korun,“ stojí v usnesení lidovců, které podpořilo 75 poslanců z řad ODS, Pirátů, SPD, ČSSD, KDU-ČSL hnutí STAN a TOP 09.

Poslanci vládního ANO se zdrželi, stejně jako komunisté, kteří kabinet tolerují.

„Velmi mě těší zájem všech politických stran o sociální služby jako takové, zejména těch pravicových. Za klíčové považuji, že dvě miliardy musíme najít. Do konce příštího týdne musíme mít jasno, jakou částkou krajům finanční peníze pošleme,“ uvedla Maláčová.

Opozice už dříve varovala, že v Česku hrozí kolaps sociálních služeb.

„Problém s financováním sociálních služeb je tak vážný, že tady hrozí kolaps péče těm, kteří se o sebe nemohou postarat,“ uvedl šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Kraje dostávají peníze na sociální služby od ministerstva práce, dotace pak rozdělují.

Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy Kč. Vláda ale následně ještě schválila navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.

Pět opozičních stran proto požadovalo, aby vláda podfinancování napravila a na mimořádném jednání to vysvětlila.

Hospodaření současného kabinetu zkritizoval i předseda ODS Petr Fiala. Podle něho vláda často rozdává peníze těm, kteří je nepotřebují, na úkor potřebných. Připomněl třeba slevy na jízdném pro seniory a studenty.

Ministryně financí Schillerová chce chybějící peníze získat od daňových poplatníků, a to masivním zvyšováním daní. Její resort plánuje zvýšit spotřební daně z tabáku, lihu a hazardu. Změny prý do rozpočtu přinesou každoročně přes 10 miliard korun.

Tabák a alkohol se lidem prodraží. Vláda schválila od roku 2020 vyšší zdanění

(pel)