NASA pošle na Měsíc tři moduly. Postaví je soukromé společnosti. (Foto: NASA)

Měsíc pro Američany dobudou soukromé firmy. Tři privátní kosmické společnosti postaví pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) přistávací moduly bez posádky na Měsíc. Už v roce 2020 by mohly na měsíční povrch dopravit techniku a provádět zde věděcké pokusy. Mají připravit podmínky pro přistání astronautů do roku 2024. 

„Příští rok proběhne na povrchu Měsíce vědecký a technologický výzkum, který pomůže do pěti let vyslat první ženu a dalšího muže na Měsíc,“ uvedl šéf NASA Jim Bridenstine.

Jednu zakázku za téměř 80 milionů dolarů (1,85 miliardy korun) získá firma Astrobotic z Pittsburghu. Ta má do července 2021 dopravit 14 nákladů do lunárního kráteru na přivrácené straně Měsíce.

Společnost Intuitive Machines z Houstonu obdrží 77 milionů dolarů (1,78 miliardy korun), aby do stejného data provedla pět přistání v Oceánu bouří, nejrozsáhlejší ploše na přivrácené straně Měsíce.

Firma OrbitBeyond pak získá z rozpočtu agentury NASA 97 milionů dolarů (2,25 miliardy korun) s cílem uskutečnit čtyři výsadky v největší měsíční kotlině zvané Moře dešťů.

NASA program nazvala Commercial Lunar Payload Services (CLPS).

Pokud se plány podaří uskutečnit,  půjde o první přistání americké vesmírné lodi na Měsíci od chvíle, kdy tuto přirozenou družici Země opustila Apollo 17.

(pel)