Zájezdové autobusy zaplatí za vjezd do Českého Krumlova nově poplatek 1250 korun.

Zájezdové autobusy nově zaplatí od 1. června poplatek 1250 korun za vjezd do Českého Krumlova. Město z toho očekává příjem do rozpočtu 8 milionů korun ročně. Opatřením chce regulovat počet návštěvníků a zároveň zvýšit příjmy z turismu. 

Cestovní kanceláře si již místa pro návštěvu Krumlova rezervují na webu.

Město začalo vybírat peníze za vjezd a stání zájezdových autobusů. Ty musí turisty vysazovat a nabírat jen na dvou určených stanovištích a v obou případech, při výstupu i při nástupu cestujících se za tato stání platí.

Krumlov tak chce regulovat počet návštěvníků a zároveň zvýšit příjmy z turismu.  Každoročně přijede do Českého Krumlova 16 tisíc zájezdových autobusů, turistů zhruba 2 miliony.

Výjimku dostaly pouze základní školy, které do města jezdí na výlety. Autobusy se středoškoláky zaplatí sníženou sazbu 750 korun.

Město čeká letos příjmy z nového placeného systému pro zájezdové autobusy 8 milionů korun. V roce 2020 to má být skoro dvojnásobek, až 15 milionů korun.

Český Krumlov je vůbec prvním městem v ČR, které takto začíná omezovat příliv turistů. Vjezd regulují třeba města v nedalekém Rakousku.

(pel)