Už popáté lidé v Česku demonstrovali za odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) a proti českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Nově protestující požadují i jeho demisi.

Tisíce odpůrců premiéra Andreje Babiše (ANO) a nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) už popáté vyrazily demonstrovat do ulic. Lidé protestují za odvolání Benešové z funkce, nezávislost justice a nově požadují i demisi českého premiéra. Tentokrát se do protestní akce zapojilo asi 240 měst a obcí. V minulých týdnech se demonstrovalo hlavně v Praze a větších městech. 

„Budeme požadovat už nejen demisi Marie Benešové, ale také demisi trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše,“ uvedli organizátoři.

Akci, stejně jako předchozí protesty, uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii.

„Aktuálně je přihlášeno 240 obcí a měst po celé České republice. Je samozřejmě možné, že se ještě některé obce přihlásí. Většinou to však bývá v řádu jednotek,“ řekli organizátoři pro Echo24.cz.

Demonstranti se dožadují demise Benešové a splnění sedmi pojistek pro nezávislou justici. Zároveň vyzývají premiéra Andreje Babiše (ANO), aby šel s jejich zástupcem do televizního duelu, v kterém by mohl své kroky obhájit.

V Brně se na Dominikánském náměstí sešlo kolem 500 lidí. Vystoupily zde přední brněnské osobnosti.

Demonstrovalo se i ve Zlíně u Památníku Tomáše Bati. Lidé drželi transparenty s hesly jako „Bez Babiša bude líp“, „Demisi“ či „Co s Čapákem pošušká Ovarova Maruška“.

Lidé vyrazili protestovat také v Karlových Varech, Jihlavě nebo Českých Budějovicích.

Demonstrovat se chystali i Češi, kteří se zdržují v zahraničí. Například v Berlíně se krajané chtěli sejít u Braniborské brány. Účast na demonstraci ve Vídni pak skrz facebookovou událost potvrdil bývalý předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Řadu demonstrací proti Babišovi a Benešové odstartovala demise dřívějšího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) na konci dubna a právě následné jmenování Marie Benešové do čela resortu justice.

K výměně došlo den poté, co policie předala státním zástupcům návrh na obžalobu premiéra v kauze Čapí hnízdo.

Až 50 tisíc odpůrců Babiše a Benešové zaplnilo Václavák. Lidé už počtvrté vyrazili protestovat

(pel)