Desetitisíce lidí už počtvrté demonstrovaly proti českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (ANO).

Už počtvrté vyrazili odpůrci premiéra Andreje Babiše (ANO) a nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) protestovat do ulic. Tentokrát se odhadem asi 50 tisíc demonstrantů sešlo na Václavském náměstí. Lidé byli vybaveni transparenty s hesly jako „Babiše do koše,” „Je to zloděj”, „Demisi” apod. Protestující se bojí možných změn na Nejvyšším státním zastupitelství a že by Benešová mohla být benevolentnější ke kauzám Babiše. 

Akci, stejně jako předchozí protesty, uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii.

„Minulý týden to bylo ze všech akcí na Staroměstském náměstí nejvíc, odhadovali jsme kolem 30 000 lidí. Teď očekáváme další nárůst kolem 40 000, až k 50 000, když se všechno podaří, jak má,“ řekl Benjamin Roll ze spolku.

V předchozích třech týdnech se demonstrace v Praze konaly v pondělí a vrcholily na Staroměstském náměstí. Z kapacitních důvodů nyní organizátoři vybrali Václavské náměstí.

Na rozdíl od minulých týdnů se neuskuteční souběžné protesty v dalších českých městech. Organizátoři se chtěli zaměřit pouze na Prahu.

„Vyzvali jsme všechny ostatní obce, aby vyslaly lidi sem. V dalším týdnu naopak budou demonstrace po celé republice, a vyzveme Pražany, aby vyrazili jinam,“ dodal Roll.

Organizace požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra.

Z řad veřejnosti totiž zaznívají hlasy, že by Marie Benešová mohla být benevolentnější právě ke kauzám Babiše, i ke kauzám Hradu.

Protestující jsou nespokojeni i s počínáním Andreje Babiše kvůli jeho dlouhodobým a nevysvětleným problémům s farmou Čapí hnízdo.

Pokud se jejich požadavky nenaplní, uskuteční se další demonstrace 28. května

Studenti vyšli do ulic bránit demokracii a justici. Protestovali proti vládě, Benešové i Zemanovi

Tisíce lidí opět demonstrovaly proti Babišovi a za odvolání ministryně Benešové

(pel)