Studenti českých vysokých a středních škol vyšli po roce opět do ulic protestovat. Tentokrát proti Babišově vládě, ministryni spravedlnosti Marii Benešové a také prezidentovi Miloši Zemanovi.

Studenti českých vysokých a středních škol vyšli po roce opět do ulic protestovat. Tentokrát stávkou s názvem „#VyjdiVen!“ bojovali proti Babišově vládě, prezidentu Miloši Zemanovi a nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (ANO). Mimo jiné požadují její rezignaci, nebo aby současná Babišova vláda opět požádala o důvěru ve sněmovně. Vadí jim také zásahy prezidenta do justice a rozhodování soudců. 

„Nechceme žít v totalitě či oligarchii, chceme žít ve svobodné a demokratické zemi, a proto jsme připraveni tuto zemi bránit a nejsme lhostejní k tomu, co se děje,“ uvedli iniciátoři protestu v písemné výzvě.

Zároveň upozornili, že nepropagují žádnou politickou stranu ani nejsou součástí žádné politické kampaně.

Studentská stávka probíhala napříč celou Českou republikou. Studenti středních i vysokých škol svolali demonstraci za obranu demokracie, ústavy a nezávislé justice.

K akci se kromě Prahy připojili i v Brně, Ostravě, Hradci Králové a dalších městech.

Studenti v poledne opustili školní lavice a vyšli před budovy škol.

Organizátoři akce vyzvali veřejnost, aby se k nim přidala tím, že v pravé poledne lidé vyjdou ven ze škol, tříd, pracovišť a domovů.

Požadavků mají studenti několik.

Demonstranti požadují odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO).

Dále chtějí, aby vláda Andreje Babiše (ANO) požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry, protože výměnu 6 ministrů ze 14 pokládají za zásadní obměnu kabinetu.

Podporují také senátní ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana a žádají, aby prezident „jednal státotvorně, v zájmu své země a v zájmu občanů České republiky“.

Senátoři podle nich musí nadále důrazně vystupovat na obranu demokracie.

První studentská stávka #VyjdiVen se konala 15. března loňského roku. Tehdy ji svolali studenti DAMU na protest proti krokům vlády Andreje Babiše, která neměla důvěru sněmovny. Stávky se zúčastnilo přes 30 tisíc studentů z více než tří set škol po celé republice.

Tisíce lidí opět demonstrovaly proti Babišovi a za odvolání ministryně Benešové

(pel)