Starostové a nezávislí vyzvali premiéra Andreje Babiše, aby zařídil vrácení stomilionové dotace pro Penam.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vyzvalo českého premiéra Andreje Babiše (ANO), aby se postaral o vrácení dotace 100 milionů korun. Peníze dostala společnost Penam spadající pod koncern Agrofert na výrobu zdravějšího toustového chleba. Babiš sice koncern převedl začátkem roku 2017 do svěřenského fondu, stále je ale jeho beneficientem, takže veškeré zisky všech firem ve fondu jdou právě českému premiérovi.

„Chtěl bych veřejně vyzvat Andreje Babiše, aby zařídil, že jeho svěřenský fond vrátí 100 milionů nebo je dá na sociální služby,” vyzval premiéra Babiše místopředseda STAN Petr Gazdík.

Babiš však pochybení odmítá. Dotace podle něj byla vyplacena oprávněně.

Starostové tak reagovali na informaci, že Česko dále vyplácí evropské dotace firmám z Babišova svěřenského fondu, i když EU dotování Agrofertu zastavila.

Česká státní kasa loni vyplatila více než 161 milionů korun koncernu Agrofert na dotacích. Ministerstvo financí si však peníze zatím nenechalo od Evropské komise proplatit a neví ani, jak bude postupovat dál.

Mezi projekty byla i stomilionová dotace pro Penam na výrobu zdravějšího toastového chleba.

Proti vyplácení dotací Agrofertu se postavila i TOP 09 a dříve občanští demokraté.

Opozice proto chtěla na mimořádné středeční schůzi probrat i jiné dotace směřující k holdingu Agrofert, ale debatu nakonec neprosadila.

Rohlík dal sbohem toastům od Babiše kvůli pochybné dotaci 100 milionů korun

ODS požaduje zastavit národní dotace pro Agrofert. Opozice zkritizovala i hospodaření státu

(pel)