ODS chce, aby vláda pozastavila národní dotace Agrofertu. (Ilustrační foto)

ODS požaduje, aby vláda pozastavila národní dotace pro Agrofert kvůli podezřením ze střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten čelí podezření, že i když koncern převedl do svěřenských fondů, tak podnik i nadále ovládá. Občanští demokraté zkritizovali také hospodaření státu a schodek státního rozpočtu. 

Mimořádnou schůzi svolali ODS, Piráti a KDU-ČSL. Probírat se na ní má zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za loňský rok, hrozící schodek státního rozpočtu a údajný Babišův střet zájmů.

Předseda ODS Petr Fiala upozornil, že pokud vláda nic neudělá, státní rozpočet se může letos propadnout do stomiliardového schodku.

„Měli bychom vidět první reformní kroky. S ničím se ale nezačalo,“ uvedl.

Ohledně Babiše by poslanci měli jednat o žádosti Evropské komisi, aby zveřejnila závěr šetření možného premiérova střetu zájmů v souvislosti s Agrofertem.

ODS sněmovně také navrhla, aby v souvislosti s podezřeními kolem střetu zájmů premiéra Babiše vyzvala vládu k pozastavení národních dotací Agrofertu.

Schůze se ale nakonec nemusí uskutečnit, pokud sněmovna program neschválí. V takovém případě by se ke slovu ostatní poslanci nedostali a nehlasovalo by se ani o usneseních. Navzdory tomu se otevře prostor pro debatu, byť omezenou.

Sám Babiš na schůzi nepřišel, je na setkání premiérů zemí visegrádské čtyřky a Japonska. Podle něj je schůze nesmyslná.

Český premiér se už dříve hájil tím, že holding Agrofert vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Závěrečné zprávy z rozsáhlého auditu, který v minulých měsících prováděla Evropská komise v ČR, připraví příslušná ředitelství komise v květnu. Zda premiér je nebo není ve střetu zájmů, oznámí Komise až v červenci.

Evropský parlament v prosinci 2018 vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert.

Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert.

Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.

(pel)