Socialisté a lidovci přijdou o většinu v Evropském parlamentu.

Vítězem eurovoleb se podle předběžných výsledků stala Evropská lidová strana. Druzí skončili socialisté. V porovnání s minulými volbami však doposud dvě nejsilnější evropské politické frakce oslabily a přijdou o dosavadní nadpoloviční většinu v Evropském parlamentu. Posílí naopak třetí nejsilnější liberálové (ALDE), zelení a také dvě frakce sdružující protiunijní a nacionalistické strany. 

Evropská lidová strana (EPP) by měla získat 182 mandátů místo dosavadních 221.

Socialisté z S&D by mohli mít 147 nových europoslanců,  v posledních eurovolbách dostali 191 mandátů.

V součtu tedy přijdou o 39 křesel a v 751členném parlamentu ztratí dosavadní společnou většinu.

Významné posílení na 109 hlasů slibuje předpoklad Alianci liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE).

Silnější z voleb podle odhadu vyjdou také Zelení/Evropská svobodná aliance se 69 křesly.

Ztráta pozic hrozí kromě vedoucích frakcí i skupině Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a konfederaci Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL).

Více křesel by měly naopak získat euroskeptické frakce – Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) 54 a Evropa národů a svobody (ENF) 58.

Ve Francii utrpěla Macronova Obroda porážku, vyhrálo tam Krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové s předstihem 0,9 procenta.

V Německu oslabily vládní strany. CDU/CSU získala 28,9 procenta hlasů, sociální demokracie (SPD) jen 15,8 procenta. Uspěli Zelení s 20,5 procenta, protiimigrační AfD získala 11 procent.

Maďarský občanský svaz (Fidesz) premiéra Viktora Orbána bude i nadále dominantní maďarskou stranou v Evropském parlamentu. Jeho strana získala 13 z 21 maďarských křesel v EP.

V Itálii vyhrála protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho.

V Polsku vyhrála volby konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost s 46 procenty, opoziční koalice dostala 38 procent.

(pel)