Eurotrollové youtuberky Sejrožky (Ano, vytrollíme europarlament) získali ve volbách do EP celkem 1,56 procenta hlasů a vybojovali si nárok na miliony ze státního rozpočtu. Tvůj kandidát Konečný katastrofálně propadl.

Volby do Evropského parlamentu skončily v ČR fiaskem pro Stranu svobodných občanů, respektive volební uskupení „Svobodní – Radostné Česko“. To získalo ve volebním obvodu Česká republika pouhých 0,65 procent hlasů, když pro ně hlasovalo celkem 15 492 občanů. Svobodní tak drtivě prohráli i s recesistickým uskupením „Ano, vytrollíme europarlament“.

Uskupení „Ano, vytrollíme parlament“, jehož nekorunovanou královnou je youtuberka Sejrožka, získalo 1,56 procenta hlasů. Hlasovalo pro něj 37 tisíc voličů.

„Trollové“ tak získali nárok na státní příspěvek. Při 30 korunách za každý hlas dosáhne státní příspěvek více než 1 milion Kč ročně.

Naopak, Svobodní nebudou mít na státní příspěvek nárok, neboť se ani nepřiblížili jednoprocentní hranici hlasů.

V minulých volbách do EP (2014) získali Svobodní v ČR jeden mandát. Funkci europoslance vykonával předseda Svobodných Petr Mach, kterého v průběhu volebního období vystřídal v europoslaneckém křesle Jiří Payne.

Svobodní však v žebříčku neúspěšných uskupení neskončili na nejspodnějších místech.

Nejhůře v ČR dopadla Konzervativní alternativa, kterou volilo pouhých 235 občanů ČR (0,0 % hlasů).

Zajímavostí je, že recesistický samokandidát Daniel Konečný (uskupení Tvůj kandidát) získalo pouhých 0,06 % hlasů, což je stejně, jako Romská demokratická strana. (sfr)