Romové se vydají na Staroměstské náměstí. Nikoliv protestovat, nýbrž slavit svůj festival Khamoro. (ilustrační foto)

Zatímco Češi se obávají o svoji budoucnost a pravidelně na Staroměstském náměstí protestují proti vládě Andreje Babiše, romská menšina ve stejné době bujaře oslavuje. Na Staroměstském náměstí v Praze vyvrcholí festival romské kultury Khamoro. Jen pražský magistrát na tuto akci pro letošní rok poskytl prostředky daňových poplatníků ve výši 2,35 mil. Kč.

Večerním koncertem v Praze začíná festival romské kultury Khamoro neboli Slunce. Přehlídka se koná už pojedenadvacáté.

Hlavní letošní hvězdou je balkánská dechovka Fanfare Ciocarlia z Rumunska.

Vedle tradiční muziky nabídne týdenní program jazzovou hudbu, divadelní představení, výstavy, čtení či průvod účinkujících v kostýmech centrem metropole.

Podle pořadatelů z organizace Slovo 21 představuje Khamoro největší romský festival na světě.

Celá akce vyvrcholí „tradičním průvodem“ účinkujících centrem hlavního města. Za zvuků romské hudby účastníci vyrazí z Václavského náměstí na Staroměstské náměstí.

Rozpočet festivalu v roce 2018 činil šest milionů korun. Dotace na jeho konání poskytuje pražský Magistrát i ministerstvo kultury.

Na rok 2019 poskytl Magistrát částku 2,35 mil. Kč. Během 4 let romský festival obdrží jen od pražského magistrátu téměř 10 milionů korun z prostředků daňových poplatníků (viz příloha). (sfr)


Příloha:

Zápis z 2. jednání Komise Rady HMP pro udělování grantů v oblasti národnostních Věc menšin a integrace cizinců, které se konalo dne 22. února 2018 od 13.30 hodin v budově Nová radnice- Mariánské nám. 2, zasedací místnost č. 245 / 2. patro