Z českých skautů se stali eurohujeři. Občany Česka ve videovzkazu vyzvali k tomu, aby v nadcházejících víkendových eurovolbách šli volit a ideálně ty strany, které podporují Evropskou unii a setrvání v ní. Pokud prý lidem v Česku není lhostejný vývoj v ČR, neměli by nechat propadnout svůj hlas. Spolek by přitom měl být apolitický, má to uvedeno i ve svých stanovách. 

Informoval o tom server Lidovky.cz.

„Účast ve volbách je jednou z cest, jak můžeme převzít svůj podíl odpovědnosti za rozvoj naší společnost. Pro Českou republiku je její členství v unii bezesporu důležité,“ říkají skauti ve videu.

Češi podle nich například vděčí Evropské unii za to, že mohou snadno pracovat a studovat v zahraničí, využívat její finanční příspěvky na opravy dopravních staveb nebo domovů pro seniory.

Výzvu natočili skauti z regionálního střediska v Rožmitálu pod Třemšínem společně se zástupci Studentského spolku Agora.

https://www.facebook.com/skaut/videos/2280615988924455/

Nicméně někteří členové organizace Junák zkritizovali, že spolek takto jasně dává najevo svůj politický názor, ačkoliv by měl být nepolitický. To se mimo jiné píše i v úvodním bodu skautských stanov.

„Skauti by měli volat po osobní angažovanosti, ale neměli by předkládat hotové názory. Toto nebyla výchova k občanskému postoji, ale předkládání hotového a žel velmi jednostranného politického názoru na EU,“ uvedl jeden z komentujících.

Místostarosta Junáku Petr Vaněk však slova o politické agitaci odmítl.

Také politolog Daniel Kunštát na takovém angažmá neshledává nic závadného.

(pel)