Za prodej různě kvalitních potravin v Česku ve stejném obalu jako v zahraničí bude hrozit obchodníkům v Česku pokuta až 50 milionů korun.

Firmy, které budou v Česku prodávat ošizené potraviny, potrestá stát pokutou až 50 milionů korun. Vyplývá to ze schválené novely připravené ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD). Ta zakáže, aby se v Česku prodávaly potraviny, které mají stejné obaly jako potraviny v zahraničí, ale kvalita je rozdílná.

„Cílem je zavést férové zacházení, lidé budou mít možnost vybrat si stejně kvalitní výrobky jako na západ od našich hranic,“ řekl ministr zemědělství Toman.

„Zakazujeme, aby se prodávalo stejné zboží ve stejném obalu s různým obsahem v České republice,“ dodal.

Dodržování nového předpisu by měla kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Za porušení by hrozila pokuta až 50 milionů korun.

Kabinet zároveň schválil novelu zákona o ochraně spotřebitele, kterou připravil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Podobná pravidla tak budou platit také u dalšího zboží.

„Dvojí kvalitu řešíme pro veškeré zboží, týká se to i drogerie a pracích prášků. Je to velmi podobné jako u zákona o potravinách. Nebude se jednat o potlačení dvojí kvality, ale pokud bude dvojí kvalita, musí to být zásadně odděleno,” uvedl Havlíček.

Podle toho, v jaké podobě projde předloha sněmovnou, se určí přechodné období na přeznačení výrobků, řekl Toman.

Dodal, že nemá obavy z postihu od Evropské komise za zavedení přísnějších pravidel, než schválil Evropský parlament.

Nově směrnice schválená europarlamentem totiž dvojí kvalitu potravin nezakazuje. Podle textu, který odsouhlasili poslanci Evropského parlamentu, bude muset Evropská komise situaci za dva roky znovu posoudit a rozhodnout, zda by neměla být zařazena mezi nekalé obchodní praktiky.

Zatímco evropskou legislativu by měly nyní členské státy převést do svého právního řádu do dvou let, podle Tomana by měla připravovaná národní úprava nyní zamířit do sněmovny. Začít platit by tak mohla do jednoho roku.

Česko prohrálo boj o složení výrobků: Zákaz dvojí kvality potravin v europarlamentu neprošel

Babiš bojuje proti dvojí kvalitě potravin. Jeho salám má přitom problémy s masem

(pel)