Zákaz dvojí kvality potravin v europarlamentu neprošel.

Česká republika prohrála bitvu o složení potravin. Úplný zákaz dvojí kvality neprošel. Evropský parlament schválil jen mírnější verzi směrnice o ochraně spotřebitele. V praxi tak výrobci i nadále budou moci prodávat v členských zemích EU výrobky ve stejném obalu s různým složením.

Nově schválená směrnice dvojí kvalitu potravin nezakazuje. Podle textu, který odsouhlasili poslanci Evropského parlamentu, bude muset Evropská komise situaci za dva roky znovu posoudit a rozhodnout, zda by neměla být zařazena mezi nekalé obchodní praktiky.

Označení dvojí kvality jako nekalé praktiky požadovala česká eurokomisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová. Ta přitom schválení směrnice označila jako skvělou zprávu a uvedla, že „nyní máme jasná pravidla pro řešení otázky dvojí kvality.“

Naopak česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která se problematice dvojí kvality také věnovala dlouhodobě, to vidí jinak.

„Přijatý zákon obsahuje řadu právních kliček, přímo šitých na míru velkým výrobcům, kteří z dvojí kvality mají velký byznys,“ uvedla poslankyně.

Podle ní budou výrobci i nadále moci

„Ještě horší je, že zákon připouští odůvodněné a objektivní faktory, díky kterým výrobci mohou potraviny a další zboží i nadále přizpůsobovat místním chutím, cenovým preferencím a kdo ví čemu ještě, protože si prolobbovali, že tyto faktory nebudou v textu všechny vyjmenovány. Takže dovoleno je prakticky cokoliv,“ varovala.

Názor, že se směrnice nevěnuje problematice dvojí kvality výrobků dostatečně, vyjádřila řada českých zástupců, kteří se podíleli na pozměňovacím návrhu. Ten by dvojí kvalitu zařadil mezi nekalé praktiky, ale na plénu neprošel.

Za zahozenou šanci označil hlasování také europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Nová směrnice dále řeší ochranu zákazníků při on-line nákupech. Služby, které umožňují nákupy od různých prodejců a nabízejí srovnání, budou muset odhalit parametry, podle kterých zákazníkům řadí nabídky. Zákazníci také budou muset být informováni, od koho zboží či služby nakupují a zda jim byla upravována cena na míru.

Stejné výrobky, jiné složení: Česko je popelnice EU, jinde v Evropě mají potraviny kvalitnější

(pel)