Piráti zažalovali Junckerovu Evropskou komisi za to, že postupuje liknavě vůči Babišovu střetu zájmů. (Ilustrační foto: redakční koláž, zdroj fotografie Andreje Babiše: Andrej Babiš)

Pirátská strana podala žalobu na Evropskou komisi kvůli nečinnosti v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a jeho společnosti Agrofert, kterou Babiš převedl do svěřenského fondu. Evropská komise podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše přistupuje k českému premiérovi příliš shovívavě. 

„Podáváme žalobu na Evropskou komisi pro nečinnost. I nadále totiž odmítá vyhodnotit porušování legislativy ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana, ačkoli si musí být vědoma, že tím porušuje smlouvy o Evropské unii. Zákony musí platit pro všechny stejně,” uvedl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Evropská komise v souvislosti s podezřením na údajný střet zájmů premiéra České republiky zadala rozsáhlý audit.

Podle neoficiálních informací komisař Günther Oettinger avizoval, že první dvě z několika auditních zpráv by měla česká strana dostat v polovině května k vyjádření.

Česká republika poskytla Evropské komisi podklady k čerpání dotací Agrofertu. Mluvčí komise však v květnu upozornil, že komise se k žádnému termínu nezavázala a výsledky auditu zatím ještě nejsou.

„V současnosti sebrané materiály prochází analýzou při plném respektu k procedurám auditu,“ konstatoval mluvčí komise.

Takový postup komise napadli Piráti. Podle této strany rozbor právníků Evropské komise již v prosinci 2018 jasně konstatoval, že evropské předpisy ke střetu zájmů jsou ve vztahu k českému premiérovi Babišovi porušovány.

„Jedná se o naprosto neakceptovatelný přístup Evropské komise, která za normálních okolností termíny dodržuje. Je očividné, že komise přistupuje z pro mě neznámých důvodů vůči Andreji Babišovi shovívavě, a proto musí zasáhnout Evropský soudní dvůr a definitivně rozhodnout,” vysvětlil postup předseda Pirátů Bartoš.

Podezření, že premiér Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů, které je platné od srpna 2018, vznesla už loni nevládní organizace Transparency International ČR (TIČR). Babiš podle ní může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat.

TIČR tvrdí, že Babiš má jako premiér vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v ČR.

Babiš nařčení o ovlivňování Agrofertu dlouhodobě odmítá. K zastavení vyplácení dotací vyzval komisi v prosinci loňského roku i Europarlament.

Komisař Oettinger letos na jaře potvrdil, že dotace pro Agrofert se preventivně nevyplácejí.

„Jako preventivní opatření komise nevyplácí dotace z evropských strukturálních fondů a investičních fondů Agrofertu nebo spřízněným příjemcům,” uvedl.

Z národních veřejných zdrojů však dotace do skupiny Agrofert plynou i nadále.

Do svěřenského fondu vložil Andrej Babiš skupinu Agrofert již v únoru 2017. Učinil tak kvůli přijetí novely zákona o střetu zájmů. (sfr)