Český daňový systém je jedním z nejsložitějších nejen v Evropské unii, ale i na celém světě. Lépe je na tom i Botswana nebo Bangladéš.

Daňový systém Česka je extrémně složitý. Ukázala to studie daňové složitosti univerzit v Paderbornu a Mnichově se společností BDO. Česko skončilo na 85. místě ze 143 sledovaných zemí. Lépe je na tom třeba i Botswana nebo Bangladéš. Ministerstvo financí však argumentuje tím, že se daňová zátěž v Česku snižuje. V roce 2017 přitom potřeboval podnikatel v ČR k vyřízení daňové agendy 230 hodin ročně. 

Nejlépe si v EU vede Estonsko, následované Lucemburskem, Litvou a Nizozemskem.

Z celé osmadvacítky se Česko umístilo na 24. místě. Horší výsledek měly pouze Itálie, Řecko a Chorvatsko.

Globálně má nejpřívětivější systém území britské koruny Jersey. Následuje Nikaragua, Mauricius, Estonsko a Jemen.

Před Českem se umístilo například i Rusko, africká Botswana nebo jihoasijský Bangladéš.

Ministerstvo financí uvedlo, že nezná metodiku indexu. Dále zdůraznilo, že ve výzkumu Doing Business Světové banky si Česko mezi lety 2016 až 2017 polepšilo.

„Zatímco v roce 2016 potřeboval podnikatel dle studie Světové banky na splnění svých daňových povinností 236 hodin, v roce 2017 to bylo 230 hodin ročně,” argumentoval resort.

Skutečnost, že vyřízení daňové agendy zabere podnikateli 230 hodin, přitom kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Průzkum provedli vědci na Ludwig-Maximilians-Universität v Mnichově a Universität Paderborn ve spolupráci s mezinárodní společností BDO mezi tisícem respondentů z celého světa.

Výsledný Index daňové složitosti měří prostřednictvím dvaceti kritérií složitost systému daně z příjmů právnických osob v jednotlivých zemí z pohledu mezinárodních korporací.

(pel)