Žadatelé o kotlíkovou dotaci v Moravskoslezském kraji rozebrali přidělené peníze ve 3. vlně za pouhých 54 sekund.

O dotace na výměnu kotle je v Moravskoslezském kraji velký zájem. Žadatele o dotaci vyčerpali přidělených půl miliardy korun za pouhých 54 sekund. Hejtmanství chce ke stávajícím 500 milionům korun získat další peníze.

„Tři a půl tisíce žádostí, které odhadem pokryjí prostředky, jimiž aktuálně Moravskoslezský kraj disponuje, dorazilo už během prvních 54 vteřin. Krajský úřad bude žádosti postupně posuzovat a vyhodnocovat,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Ve třetí výzvě bylo připraveno zhruba 120 milionů korun pro žadatele, kteří neuspěli v předešlé výzvě. Šlo asi o tisícovku zájemců.

Za zbývajících 380 milionů korun by podle odhadů kraje mohlo být vyměněno zhruba 3500 kotlů.

Deset tisíc zájemců, tedy maximum, které kraj přijímá, se přihlásilo během prvních dvou hodin. Žádosti, kterým není možné vyhovět, zůstanou v tzv. zásobníku.

Kraj chce požádat stát o navýšení peněz.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vzápětí oznámil, že kraj by mohl pro zájemce získat na výměnu kotlů další peníze.

Aktuální výzva je poslední možnost, kdy mohou lidé na výměnu starého kotle získat finanční pomoc.

Moravskoslezský kraj je první, v němž lze žádosti ve třetí vlně podávat. Řada zájemců by tak výměnu kotle mohla stihnout ještě před zahájením topné sezony.

Na začátku červa budou následovat Středočeský a Olomoucký kraj.

(pel)