Žluté vesty se v ulicích Francie už 26. víkend v řadě bouřily proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. Policie na ně použila slzný plyn.

Představitelé hnutí žlutých vest ve Francii už po 26. vytáhli do ulic protestovat proti politice vlády prezidenta Emmanuela Macrona. Největší protivládní protesty se očekávaly v Nantes a Lyonu, nakonec však v obou městech dorazilo jen 2500 demonstrantů. Policisté v Nantes proti maskovaným protestujícím, kteří na ně házeli láhve a rozbíjeli výlohy, nasadili slzný plyn. 

Lidé oblečení do žlutých vest protestují ve Francii proti vládě a prezidentovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují žluté vesty i řadu dalších kroků reformní politiky Macronovy vlády.

Poslední dobou však už protivládní protesty ztrácejí na intenzitě. Minulý týden se manifestací zúčastnilo necelých 19 tisíc lidí.

Podle odhadů dnes v Lyonu a Nantes vyšlo do ulic celkem 5000 lidí, 1300 lidí protestovalo v Montpellier, 700 v Bordeaux a pouhých několik stovek účastníků měly manifestace v Paříži a Toulouse.

V Nantes museli policisté proti maskovaným demonstrantům, kteří na ně házeli lahve a rozbíjeli výlohy, použít slzný plyn.

Stejně tak Lyonu, kde se policie snažila zabránit protestujícím proniknout na centrální náměstí Place Bellecour.

Macron v dubnu v reakci na protesty žlutých vest představil sérii opatření včetně snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na inflaci či konec rušení škol a nemocnic. Podle zastánců hnutí jsou však prezidentovy kroky nedostatečné.

(pel)