V Česku by mohlo vzniknout evropské centrum pro vývoj umělé inteligence.

Česko se chce stát jedním z evropských středisek pro vývoj umělé inteligence. Plánuje to Národní strategie umělé inteligence, kterou předloží vládě nový ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (ANO). Zatím je však ČR značně pozadu, protože míra využívání umělé inteligence je zde ve srovnání s dalšími zeměmi podprůměrná. 

„Zajistíme bezpečnost automobilů bez řidiče, robotů i autonomních zbraní, zkrátka všude tam, kde se potkává člověk a inteligentní stroj. Navážeme na naše dosavadní úspěchy v mobilitě a dopravě, vojenském a bezpečnostním výzkumu i na naši historickou zkušenost,“ uvedl v materiálu premiér Andrej Babiš (ANO).

„Chceme, aby umělá inteligence sloužila ku prospěchu všech obyvatel Evropy,“ dodal.

Mezi krátkodobé cíle nové strategie, které by se měly uskutečnit do roku 2021, patří především vznik takzvaného Evropského centra excelence v AI na bázi konsorcia akademických výzkumných pracovišť. To by mohlo sídlit i v Praze.

Havlíček dříve uvedl, že mezi zájemce o jedno ze čtyř takových center patří také Německo, Francie nebo Finsko.

Nový ministr průmyslu bude odpovědný za naplňování strategie. Plán bude koordinovat prostřednictvím nově zřízeného Výboru pro AI.

Jeho členy budou zástupci vybraných ministerstev, předsedové Technologické agentury ČR a Akademie věd ČR, odborů nebo generální ředitelé CzechInvestu a Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Prozatím však ČR ve využívání umělé inteligence značně zaostává. Podle nedávného celosvětového průzkumu společnosti Microsoft ji za jeden rok v Česku využije asi 16 procent firem, zatímco evropský průměr je 40 procent.

Naopak v USA plánují do tří let umělou inteligenci používat všechny tamní firmy, v Evropě 87 procent a v ČR až 80 procent společností.

Národní AI strategie (NAIS) je součástí naplňování Inovační strategie České republiky 2019 – 2030 (The Country for the Future) a jejího hlavního cíle učinit z Česka inovačního lídra.

Premiér Babiš v Americe slíbil, že Česko ovládne umělá inteligence

(pel)