Premiér Andrej Babiš má v plánu zřídit speciální fond, od kterého by banky odváděly 10 až 20 % z dividend.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil bankovní sektorovou daň, jejíž zavedení prosazuje koaliční ČSSD, za nesmysl. Předseda vlády se chystá zřídit Fond národního rozvoje, do kterého by banky mohly odvádět 10 až 20 procent z dividend. 

„Mám jiný návrh, jak získat ty peníze z bank, aby neodcházely do zahraničí a aby pomohly všem,“ uvedl v diskuzním pořadu ČT.

Vybrané peníze pak plánuje použít na investice. Zmíněných 10 až 20 procent je prý jeho představa, na kterou mu banky zatím nekývly, ale jednání budou podle Babiše pokračovat.

Premiér chce, aby fond začal fungovat co nejdřív. Banky by se podle něj měly „podělit o zisk, neúčtovat poplatky a peníze z dividend nechat v Čechách“.

Druhý účastník debaty, předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala poukázal na to, že Babiš k zamýšlenému fondu nesdělil nic konkrétního. „Nevysvětlil, jak by to fungovalo,“ poznamenal s tím, že jde o další chiméru.

Předseda ČSSD Jan Hamáček už dříve uvedl, že Babišovu myšlenku na zřízení fondu nepovažuje za systémovou. Sociální demokraté požadují sektorovou bankovní daň v podobě odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 % do 0,3 % a podle ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně.

„Jsme samozřejmě proti. Daň z aktiv znamená automatickou reakci bank, že budou méně půjčovat, a postihne to všechny,“ řekl s tím, že takové řešení by bylo kontraproduktivní.

Lidé by podle něj měli horší přístup k hypotékám a živnostníci by nezískali úvěry.

Upozornil na to, že hnutí ANO to nemá v programu a navíc, že bankovní daň není v koaliční dohodě. Dodal, že s jejím zavedením měly špatné zkušenosti Rumunsko, Slovensko nebo Maďarsko.

Zavedení sektorové daně pro banky nepodporuje ani prezident Miloš Zeman. V rozhovoru pro server Blesk Zprávy řekl, že tuzemský bankovní sektor je zdravý, a proto by se k němu „choval poněkud laskavěji“.

Poznamenal ale také, že „fondů máme dost“. Banky by se podle něj měly spíše snažit zvýšit úroky u svých vkladů.

(pel)