Severokorejský diktátor Kim Čong-un provokuje amerického prezidenta Donalda Trumpa. KLDR vypálila několik raket krátkého doletu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un provokuje amerického prezidenta Donalda Trumpa. KLDR vypálila několik raket krátkého doletu z přístavního města Wonsan směrem na východ k Japonskému moři. Nejednalo se prý přitom o typ střel, které Severní Korea slíbila USA přestat testovat. Podle některých analytiků se jedná o vzkaz americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a o stupňování tlaku na USA po krachu únorového summitu lídra KLDR Kim Čong-una a Trumpa.

Bílý dům  uvedl, že „o dnešní akci Severní Koreje ví a že bude situaci dále monitorovat“.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo a jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha se podle agenturních zpráv shodli na „opatrné reakci“ na dnešní test KLDR a uvedli, že budou situaci dál společně sledovat.

Podle mluvčí jihokorejského prezidenta je vláda v Soulu krokem KLDR „velmi znepokojena“, protože KLDR porušila loňskou vzájemnou dohodu o snížení napětí mezi oběma zeměmi.

„Očekáváme, že Severní Korea se aktivně připojí k úsilí o rychlé znovuobnovení jednání o jaderném odzbrojení,“ uvedla mluvčí.

Severní Korea v dubnu otestovala novou taktickou naváděnou zbraň. Jestli se jedná o raketu či jiný typ zbraně, to Pchjongjang neuvedl. Označení taktická se však používá pro střely krátkého doletu do několika set kilometrů, takže území Spojených států by pravděpodobně nedosáhla.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se od začátku roku 2018 sešel několikrát s nejvyššími představiteli Jižní Koreje, Číny a USA. Ti se snaží KLDR přimět k jadernému odzbrojení.

Kimova Severní Korea obnovuje raketové střelnice: Dává dohromady novou raketu

Trump a Kim se nedomluvili a ukončili schůzku dříve. KLDR si chce nechat jaderné zbraně

(pel)