Severní Korea zřejmě připravuje test balistické střely nebo start kosmické rakety.

KLDR se zřejmě chystá na test mezikontinentální balistické střely nebo start kosmické rakety. Odhalily to satelitní snímky, které ukazují v okolí severokorejské základny Sanumtong, kde se dříve vyráběla raketová technika, aktivitu. Jsou tam připravené automobily, železniční vagony a nedaleko stojí dva jeřáby. Kromě toho Severokorejci před několika dny obnovili také část základny Sohe.

„Sečteno a podtrženo, Severní Korea dává dohromady novou raketu,“ uvedl expert kalifornského Ústavu pro mezinárodní studia Jeffrey Lewis k pořízeným satelitním snímkům.

Zda se na Sanumtongu připravuje test vojenské rakety, nebo zda jde o civilní kosmický projekt, prý zatím není možné říci. Stejně jako odhadnout termín možného startu.

KLDR na základně v minulosti vyrobila svou první mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15, která by byla schopna zasáhnout Spojené státy.

Kromě aktivity na Sanumtongu Severokorejci před několika dny obnovili také část základny Sohe. Tu v minulosti využívali k raketovým testům a loni v létě ji začali likvidovat.

Obnova Sohe začala jen dva dny po neúspěšném summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který koncem února proběhl ve Vietnamu. Setkání skončilo předčasně a nepřineslo žádnou dohodu.

Trump a Kim se nedomluvili a ukončili schůzku dříve. KLDR si chce nechat jaderné zbraně

(pel)