Na jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una ve Vietnamu nebylo dosaženo žádné dohody.

Americký prezident Donald Trump a severokorejský lídr Kim Čong-un nepodepsali žádnou společnou deklaraci. Jejich dvoudenní summit skončil předčasně. Severokorejci podle Trumpa žádali zrušení sankcí, ale zároveň si chtěli ponechat část jaderného arzenálu. 

„Někdy musíte odejít z jednání, a to byla ta chvíle. Jsem vždy připraven jednat a vždy připraven jednání opustit. Tentokrát jsme se rozhodli, že se pro žádné řešení nevyslovíme,“ uvedl Trump.

„Snažili jsme se připravit něco, co by znamenalo velký krok kupředu. Dosáhli jsme určitého pokroku. Až do konce jsme však nedošli. Požádali jsme Kima, aby udělal něco více, k čemuž ochotný nebyl. Ale jsem optimistický a věřím, že se nám to v nejbližší době podaří,“ doplnil ministr zahraničí Mike Pompeo, který se schůzky také účastnil.

Trump doufá, že KLDR nebude dál testovat jaderné zbraně a nosiče, od čehož loni ustoupila. Podle Trumpa by se ale neměla situace zhoršit ani po neúspěšném summitu.

Americký prezident dále věří, že dohody jednou dosáhnou. Zatím ovšem Kim nenabídl takové podmínky denuklearizace, se kterými by byly USA spokojeny. Trump žádá likvidaci veškerého jaderného materiálu na severu korejského poloostrova.

„Chtěli, aby sankce byly zcela zrušeny, což udělat nemůžeme. Byli ochotni denuklearizovat částečně, ale ne tak, abychom odstranili sankce úplně. Zatím jsme se jich nevzdali,” řekl Trump.

Sankce prý nemohl zrušit, protože mu slouží jako páka.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem uvedl, že by uvítal otevření amerického styčného úřadu v metropoli KLDR Pchjongjangu.

Dále řekl, že by na summit s Trumpem nepřijel, kdyby nebyl připraven slib denuklearizace Korejského poloostrova splnit.

„Kdybych to nebyl ochoten udělat, tak bych tu nebyl,“ odpověděl Kim na dotaz jednoho z amerických reportérů.

(pel)