Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval Marii Benešovou novou ministryní spravedlnosti, Karla Havlíčka ministrem průmyslu a obchodu a Vladimíra Kremlíka ministrem dopravy. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval 3 nové ministry ve vládě Andreje Babiše (ANO). Resort spravedlnosti povede Marie Benešová, šéfem průmyslu se stal Karel Havlíček a ministrem dopravy bude Vladimír Kremlík (všichni ANO). Havlíček se navíc stal vicepremiérem, stejně jako stávající ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Zeman mj. podotkl, že české dálnice by podle něj mohli stavět Číňané. 

Zeman novým ministrům pogratuloval a jejich předchůdcům poděkoval za vykonanou práci.

Benešovou upozornil na nedostatky soudního systému, poukázal například na zdlouhavé řešení kauzy H-System nebo Davida Ratha. Dále se domnívá, že je celá řada soudců, kteří jsou ve funkci nečinní a je třeba je nahradit.

Proti jmenování Benešové do funkce protestovaly v Česku tisíce lidí (psali jsme zde).

Část veřejnosti se totiž bojí toho, že by Marie Benešová mohla být benevolentnější právě ke kauzám premiéra Andreje Babiše (ANO), i ke kauzám Hradu. Benešová to však odmítá.

Schillerové Zeman řekl, že bude hájit její boj o úspory v rozpočtu. Přikláněl by se pro odstranění výjimek z daňové soustavy.

S Havlíčkem se prý Zeman shodl na podpoře jaderné energetiky. Doufá proto, že probíhající tendr na dostavbu Temelína bude úspěšný a transparentní a nebude „zatěžován žádnými ideologickými předsudky“

Nového ministra dopravy prezident nabádal, aby se v ČR začaly stavět rychleji dálnice. Do těchto prací by se mohly podle Zemana zapojit i čínské firmy v čele s CITIC Group, která je podle něj připravena se na projektování dálnic podílet.

Vláda Andreje Babiše již během jejího fungování zažila celkem šest změn. Z vlády odešli Taťána Malá, Petr Krčál, Richard Brabec, Marta Nováková, Jan Kněžínek a Dan Ťok.

Změna nastala také na ministerstvu zahraničí. Ministr vnitra Jan Hamáček byl kromě vedení svého resortu dočasně pověřen vedením ministerstva zahraničí.
ČSSD původně na post navrhovala Miroslava Pocheho, proti kandidatuře se ale postavil Miloš Zeman.

(pel)