Evropské unii důvěřuje 52 procent Čechů

Evropské unii nedůvěřuje v současné době 44 procent Čechů. Naopak 52 procent lidí v Česku je s EU spokojená. Nejméně Češi důvěřují předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Vyplynulo to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). 

V případě institucí, které pod unii spadají, ale stále převládá nedůvěra nad důvěrou.

Necelá polovina dotázaných jim nedůvěřuje Evropskému parlamentu (48 %) a Evropské komisi 45 (%). Více než třetina oslovených pak europarlamentu důvěřuje (36 %) a Evropské komisi (35 %).

Zdroj: CVVM

Předseda Evropské rady, kterým je nyní Donald Tusk, má důvěru 28 procent dotázaných. Unijní ministryni zahraničí Federice Mogheriniové věří 26 procent lidí. Více než třetina jim naopak nedůvěřuje.

Agentura ovšem upozornila, že v případě těchto funkcí v rámci EU je vysoký podíl lidí, kteří tyto představitele vůbec neznají nebo svoji důvěru či nedůvěru k nim neumějí posoudit.

Důvěra v samotnou instituci EU i její orgány se oproti předchozímu šetření z dubna 2018 statisticky významně nezměnila.

Současné výsledky se svými hodnotami kromě dubna 2018 nejvíce blíží názorovému rozložení i z dubna 2010, 2011, 2014 a 2015, a je u všech sledovaných institucí  významně lepší než bylo v dubnu 2016.

Důvěru v Organizaci spojených národů (OSN) a Severoatlantickou alianci (NATO) vyjadřuje přibližně stejný podíl – více než tři pětiny Čechů.

Oproti loňskému dubnu vzrostla důvěra v OSN o 4 procentní body a v NATO o 3.

(pel)