Premiér Babiš zatím nechce zveřejnit svůj Národní investiční plán na projekty za 3,5 bilionu Kč.

Premiér Babiš odmítá zveřejnit Národní investiční plán (NIP), v jehož rámci plánuje přerozdělit až 3,5 bilionu korun. Ke zveřejnění ho vyzval opoziční předák Stanjura (ODS). NIP údajně obsahuje celkem 17 tisíc projektů. Babiš plán oznámil loni v listopadu s tím, že jej hodlá již brzy zveřejnit. Nyní oznámil, že NIP zůstane jen jako interní materiál, tedy nepřístupný veřejnosti. 

„Národní investiční plán je moje myšlenka. Tady ho máte, pane Stanjuro. Koukejte, jak je celkem ´hezkej´. A to je náš interní materiál a na vládě nebyl. A já vám ho nedám, protože je to náš interní materiál,“ prohlásil Babiš ve Sněmovně.

„A my z toho čerpáme a my z toho děláme rozpočet 20, 21, 22,“ dodal předseda vlády.

„Já jsem to vymyslel, my jsme to odmakali a děláme na tom, abychom sehnali ty peníze. Proč bych vám to dával?,“ podotkl.

Stanjura se plánu dožadoval na základě Babišova slibu z konce loňského listopadu. Premiér mu tehdy v odpovědi na písemnou interpelaci napsal, že Národní investiční plán „bude v nejbližší době předložen vládě ČR ke schválení“.

„Jakmile vláda Národní investiční plán schválí, budete s jeho obsahem seznámen,“ citoval nyní Stanjura z tehdejší Babišovy odpovědi.

Na základě toho, že Babiš materiál nechce zveřejnit, vyslovil Stanjura názor, že to je jen „další propagační příručka hnutí ANO“ a v takovém případě ho nezajímá.

„Nic takového jako Národní investiční plán schválený vládou neexistuje,“ reagoval Stanjura.

„Nevím, co je na tom nepochopitelného, je to interní materiál. Pokud ho vláda schválí, tak vám ho dám,“ opáčil na to Babiš.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek poukázal na Babišova slova o tom, že z plánu chce čerpat pro další rozhodnutí vlády. Podle Michálka by takový postup mohl mít i trestněprávní důsledky.

„Protože už jste trestně stíhán, tak je to celkem jedno,“ připojil Michálek.

Babiš v listopadu informoval, že Národní investiční plán zahrnuje přes 17 tisíc projektů za celkových 3,45 bilionu korun s výhledem na roky 2019 až 2030.

Toto období je rozděleno na dvě části. V první do roku 2022 mají být do programu zahrnuty projekty za 1,226 bilionu korun.

Plán údajně vznikl na základě krajských výjezdů menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů. (sfr)