Manažeři Volkswagenu prý způsobili kvůli emisnímu skandálu škody za 2 biliony korun.

Někteří manažeři automobilového koncernu Volkswagen se podílením na emisním skandálu způsobili škody ve výši 78 miliard eur (2 biliony korun). Bývalý šéf německého koncernu Martin Winterkorn a další 4 manažeři jsou obžalováni z těžkého podvodu a také z porušení zákona o nekalé soutěži. Někteří navíc budou muset vysvětlovat zpronevěry, krácení daní nebo falšování dokumentů. 

„Obžalovaní jednali ve snaze zajistit firmě co nejvyšší prodejní čísla s co nejvyšším ziskem,“ uvedlo státní zastupitelství.

Společnost podle prokuratury s tímto cílem prodala kolem 9 milionů dieselových aut značek VW, Škoda, Audi a Seat s nelegálně upraveným softwarem, díky němuž vozy při emisních testech produkovaly výrazně méně škodlivin než ve skutečném provozu.

Právě tím, že se na manipulacích podílela, nebo o nich přinejmenším neinformovala úřady a veřejnost, pětice podle obžaloby způsobila obrovské škody.

Vyčíslení škody na 78 miliard eur prokuratura odvodila od toho,  že hodnota manipulovaných aut prodaných v Evropě klesla na 60 procent a vozů prodaných v USA dokonce na nulu.

U všech pěti obžalovaných státní zástupci vycházeli z počtu zmanipulovaných aut, která se prodala za dobu jejich zapojení do podvodů nebo jejich povědomí o nich.

Německá média ale poukázala na to, že kalkulace vyšetřovatelů je přinejmenším hodná diskuze. Není totiž úplně jasné, jak přesně došli například k poklesu hodnoty o 40 procent. Volkswagen vždy takový pohled na své počínání a možné škody odmítal s tvrzením, že zákazníci daná auta dodnes používají.

Za těžký případ podvodu hrozí v Německu 6 měsíců až 10 let odnětí svobody.

Za podvodnou manipulaci s testy emisí u svých aut koncern celkově zaplatil pokuty ve výši 29 miliard eur (743 miliard korun).

(pel)