Jeff Bezos bude i navzdory rozvodu nejbohatším člověkem planety...

Jeff Bezos zůstane i po rozvodu se svou manželkou MacKenzie Bezosovou nejbohatším člověkem na světě. Bezosová se vzdá kontroly Amazonu, nicméně podíl ve firmě jí zůstane. Bezosová se po rozvodu stane čtvrtou nejbohatší ženou světa.

Bezosové po rozvodu zůstane v Amazonu čtyřprocentní podíl. Ten má v současné době hodnotu 36 miliard dolarů (825 miliard korun). Rozvodové řízení by mělo být zhruba za tři měsíce ukončené, informovala o tom agentura Bloomberg.

Podle žebříčku miliardářek Bloombergu osmačtyřicetiletá Bezosová se svým jměním po rozvodu skončí za dědičkou kosmetického gigantu L’Oréal Françoise Bettencourt Meyersovou, která disponuje jměním v hodnotě 54 miliard dolarů (1,2 bilionu korun), Alice Waltonovou s 44 miliardami dolarů (1 bilion korun) a Jacqueline Badger Marsovou s majetkem za 37 miliard dolarů (847,7 miliardy korun).

Pětapadesátiletý Bezos zůstane akcionářem s výhradním hlasovacím právem. Pravděpodobně mu zůstane i titul nejbohatšího člověka planety. V Amazonu bude disponovat 12procentním podílem, který má v současnosti hodnotu 107 miliard dolarů (2,5 bilionu korun). Nechá si také další majetek včetně listu Washington Post a společnosti pro výzkum vesmíru Blue Origin, které jeho jmění navyšují o další 4 miliardy dolarů (91,6 miliardy korun).

Když bude chtít Bezosová svůj podíl v Amazonu prodat, bude muset s Bezosem dosáhnout dohody o udělení hlasovacího práva.

Jde o vůbec nejdražší rozvod v historii, v médiích se ale nese v přátelském duchu. Jeff Bezos v tweetu poděkoval své stále ještě manželce za podporu a vlídný přístup v rozvodovém řízení. (dd)