Evropská komise donutila Slovensko zrušit zvláštní daň pro obchodní řetězce.

Evropská komise donutila Slovensko zrušit zvláštní zdanění velkých obchodních řetězců. Obchody ještě nestačily zaplatit ani první splátku do slovenského státního rozpočtu a už byly této povinnosti zproštěny. Brusel se totiž obával, že zákon diskriminuje některé řetězce a požádal proto Bratislavu, aby předlohu stopla.

Komise upozornila, že nastavení pravidel odvodu by mohlo zvýhodnit některé podnikatele před konkurencí.

Slovensko na začátku roku zatížilo řetězce zvláštním odvodem ve výši 2,5 procenta z obratu sníženého o obrat některých prodejen kromě jiného v nejméně rozvinutých regionech země.

Daň se vztahovala na obchodní sítě, které mají prodejny alespoň v 15 procentech z celkového počtu 79 okresů na Slovensku a alespoň čtvrtinu z jejich obratu tvoří prodej potravin spotřebitelům. Odvod by tak postihl hlavně nadnárodní obchodní řetězce.

Za zrušení zvláštního zdanění hlasovalo všech 141 přítomných poslanců slovenského parlamentu. Návrh na zrušení předložili poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS). Autorem původního zákona o zavedení zvláštního zdanění řetězců byla přitom stejná vládní strana.

Stát očekával, že čistý výnos z odvodu dosáhne 87 milionů eur (2,2 miliardy korun) ročně. Peníze měly směřovat například na podporu slovenských výrobců potravin nebo na kompenzace vlivu globálních změn počasí na zemědělství.

(pel)