Spor o sledování prázdných bytů v Praze pokračuje. Nyní se jedná o potřebnou analýzu, která měla zjistit, kolik je ve městě prázdných bytů skrze odběr elektřiny.

Spor o sledování prázdných bytů v Praze pokračuje. Nyní se jedná o potřebnou analýzu, která měla zjistit, kolik je ve městě prázdných bytů skrze odběr elektřiny. Zatímco podle radního pro bytovou výstavbu Adama Zábranského (Piráti) už Institut plánování a rozvoje (IPR) rozbor připravuje, náměstek Petr Hlaváček (TOP 09) i IPR to popřeli.

Zprávu uveřejnily Novinky.cz.

„V tuto chvíli se žádná analýza nechystá,” řekl náměstek pro územní rozvoj za TOP 09 Petr Hlaváček.

Podle Adama Zábranského (Piráti), který má na starosti bytovou politiku, je to ale jinak.

„Na IPR na tom pracuje jeden člověk, který ten projekt připravuje a je to zatím v rané fázi. Nikdo z nás netrvá na konkrétním způsobu, jak zjistit počet prázdných bytů, ale toto se jevilo jako dobrý nápad, protože data existují a nevytvořilo by to vyšší náklady,” uvedl.

Znovu pak zopakoval, že se nejedná o  „žádně špehování”, jak to popisuje koaliční partner.

A na tom, že se žádná analýza nepřipravuje, trvá i IPR.

Koaliční konflikt se rozhořel poté, co pirátský primátor Hřib oznámil záměr sčítat prázdné byty a případně pak zdanit jejich majitele za to, že byty nevyužívají.

Plán primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) chce vytipovat v Praze soukromé byty, které si většinou zahraniční vlastníci koupili pouze jako investici a nikdo v nich nebydlí.

Těm by mohla hrozit vyšší daň z nemovitosti. V první fázi je však cílem jen zjistit, kolik takových bytů v Praze je. K tomu by měla sloužit data poskytnutá firmou PRE z elektroměrů.

Avizovaný záměr odhalovat s pomocí elektroměrů prázdné byty v Praze následně zkritizoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a oznámil první krizi v koalici Pirátů, Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Prahy Sobě.

Návrh je podle Pospíšila „levicovým experimentem“.

Praha válčí o investiční byty. Pirát Hřib chce sčítat. Pospíšil odmítl levicový experiment

Praha hledá volné byty: Chystá elektrickou razii proti investorům

(pel)