Den českých podnikatelů a živnostníků vyhlásily Podnikatelské odbory na 15. května.

První svátek podnikatelů bude 15.května. Den českých podnikatelů a živnostníků vyhlásily Podnikatelské odbory vedené Radomilem Bábkem. Podle nich si podnikatelé zaslouží mít svůj vlastní svátek, jelikož jsou základem ekonomiky českého státu. 

„Bez živnostníků a podnikatelů by nebyla žádná oslava, protože oni jsou rukama, srdcem a duší naší společnosti. Oni jsou naším státem! A zaslouží si svůj svátek,“ uvedli Podnikatelské odbory.

„Vyhlašujeme tedy 15.květen Dnem českých podnikatelů a živnostníků. Máme na co navázat a jsme základem ekonomiky českého státu,“ oznámily.

Datum 15.května vybraly na základě toho, že téhož dne v roce 1891 byla v Praze zahájena Jubilejní zemská výstava.

„Byla první průmyslovou výstavou, které se zúčastnili jen čeští podnikatelé a měla nevídaný úspěch. Výstava mimo jiné zahrnovala mnoho pavilonů, jako cukrovarnický, báňský, papírnický, strojírenský a které všechny byly důkazem české podnikatelské zdatnosti a vyspělosti.“

Osobnosti, které zde vystavovaly, jsou podle Bábkových odborů legendami dodnes. Byly to firmy Emil Škoda, Plzeň, Daněk a spo., František Ringhoffer či elektrotechnický závod Františka Křižíka.

„To je pozadí českého podnikání, máme být na co hrdí!,“ upřesnily odbory.

Další motivací ke zvolení tohoto data 15.května je podle odborů to, že na tento den připadá Mezinárodní den rodiny.

„České rodinné firmy vždy byly a stále jsou poklady naší země. Vždyť pro koho jiného živnostníci a podnikatelé vytvářejí hodnoty? Pro rodiny – své i naše.“

„Předávají odkaz, živí naše děti, investují do vzdělávání svých zaměstnanců a prostřednictvím svých výdělků financují rozvoj celé naší země,“ upřesnily.

„Oslavte s námi Den českých podnikatelů a živnostníků. Oslavte jej dobrým jídlem, s přáteli či s námi na Václavském náměstí,“ vyzvaly Podnikatelské odbory. (sfr)