Premiér Andrej Babiš (ANO) plánuje snížit výdaje pro druhé šéfování Radě EU v druhé polovině roku 2022 na třetinu. (Ilustrační foto, Andrej Babiš s předsedou Evropské komise J.C. Junckerem)

První české předsednictví EU v roce 2009 spolklo 3,4 miliardy korun, což by při dnešních cenách dělalo zhruba 4 miliardy. Premiér Andrej Babiš (ANO) plánuje snížit výdaje pro druhé šéfování Radě EU v druhé polovině roku 2022 na třetinu. 

„V roce 2009 stálo předsednictví Českou republiky 3,4 miliardy, včetně tunelu ODS 500 milionů korun pro Promopro. Já si myslím, že se to dá udělat za třetinu při stávajících cenách,“ řekl premiér Aktuálně.cz.

Ušetřit náklady chce Babiš třeba tím, že by se některá jednání pořádala v Bruselu.

Podle informací jednotlivých úřadů by se během předsednictví Česku měl v republice uskutečnit minimálně jeden summit na úrovni hlav států a předsedů vlád členských států EU a přibližně 20 neformálních zasedání orgánů Rady EU na úrovni ministrů členských států EU.

Uskutečnit by se mělo také jedno jednání vlády ČR s Evropskou komisí a jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu.

Dále by mělo jít až o 380 dalších neformálních pracovních jednání na nižší úrovni a odborných konferencí. ČR bude muset také během předsednictví zajistit předsedání pracovních skupin a dalších přípravných formací rady v Bruselu a Lucemburku.

Některé neformální rady by proto Babiš rád pořádal v Bruselu, což by mělo snížit náklady. V belgické metropoli totiž EU sídlí, proto je na podobné akce připravena a část nákladů by tak odpadla.

V Praze bude pro tato setkání potřeba zajistit pronájem konferenčních prostorů, jejich technické zajištění, ubytování pro hosty a jejich dopravu či zajištění bezpečnosti.

Příprava předsednictví vyžaduje i navýšení počtu úředníků. Česko kvůli tomu musí přijmout 570 nových úředníků.

Česko musí kvůli EU nabrat 570 úředníků, aby mohlo půl roku šéfovat

(pel)