Stávající prezident Petro Porošenko skončil v 1. kole prezidentských voleb druhý. Vyhrál televizní komik Volodymyr Zelenskyj.

První kolo prezidentských voleb na Ukrajině suverénně vyhrál televizní komik a herec Volodymyr Zelenskyj s více než 30 procenty hlasů. Až druhý skončil stávající prezident a miliardář Petro Porošenko, který dostal přes 16 procent hlasů. Oba postoupí do 2. kola. 

Po sečtení 2/3 procent odevzdaných hlasů získal Zelenskyj 30,41 procenta hlasů, tedy skoro dvakrát více než Petro Porošensko. Vyhrál ve 20 z 25 oblastí, kde se volby konaly.

„Díky všem Ukrajincům, kteří nebrali volby jako vtip. Jsem velmi šťastný, ale toto není závěrečná akce,“ okomentoval Zelenskyj výsledek 1. kola.

Nynější prezident Porošenko označil výsledek prvního kola za tvrdou lekci.

Bývalá premiérka Julija Tymošenková získala jen 13,1 procenta hlasů a do 2. kola nepostoupila. Výsledky přijímá velmi podrážděně.

Volební zisk proruského kandidáta Jurije Bojka, který skončil čtvrtý, byl 11,59 procenta hlasů.

Zelenskyj je na Ukrajině znám ze satirického pořadu Služebník lidu o tom, jak se středoškolský učitel bojující s korupcí stane hlavou státu. Uvedl, že by byl rád, kdyby byla Ukrajina členem EU a NATO, ale přál by si, aby o se o tom rozhodlo v referendech.

Zastává přímou demokracii, rád by zavedl odvolatelnost politiků. V rámci boji proti korupce by zbavil prezidenta, poslance i soudce imunity. Soudy by změnil na porotní.

Porošenka oslabily korupční skandály, poslední se týkal předražených nákupů zbraní. Současný prezident je oligarcha, který se prosadil v potravinářství. Vlastní továrnu na výrobu čokolády Roshen. Loni činily jeho příjmy 1,56 miliardy hřiven (1,3 miliardy korun).

(pel)