Zuckerberg žádá celosvětové regulace obsahu na internetu.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg vyzval světové vlády, aby mu ještě více regulovaly a kontrolovaly jeho sociální síť. Vlastními silami prý Facebook kontrolu příspěvků nezvládá… Zuckerberg požaduje, aby státy přijaly nová pravidla regulace „škodlivého“ obsahu, čestnosti voleb, ochrany soukromí a přenositelnosti dat.

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg vyzval vlády a regulační úřady, aby dělaly více pro kontrolu toho, co se objevuje na internetu. V dopise světové veřejnosti Zuckerberg napsal, že pro firmy samotné je odpovědnost za kontrolu škodlivého obsahu příliš velkým soustem.

„Poslanci mi často říkají, že máme moc silný vliv na projevy (lidí na internetu) a já s nimi upřímně souhlasím,“ napsal Zuckerberg.

Došel tak prý k závěru, že Facebook by neměl samostatně rozhodovat o projevech svých uživatelů. Proto se prý  rozhodl vytvořit nezávislý orgán, k němuž by se lidé mohli odvolat proti rozhodnutí Facebooku. S vládami pak spolupracuje na tom, aby systémy kontroly obsahu fungovaly efektivně.

Podle zakladatele Facebooku by měla vzniknout společná pravidla ohledně kontroly škodlivého obsahu, kterými by se měla řídit všechna sociální média a na jejichž dodržování by dohlížely nezávislé orgány.

Žádá také, aby státy udělaly více pro posílení férovosti voleb a aby přijaly společné standardy pro prověřování politických hráčů a kampaní.

Více zemí by podle něho po vzoru Evropské unie mělo přijmout nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které začalo platit loni na jaře.

Myslí si také, že internetu by prospělo, kdyby vznikla pravidla jednotná na celém světě. Ta by podle Zuckerberga zajistila, aby „podnikatelé mohli vytvářet věci, které poslouží každému, a každému se dostane stejné ochrany“.

Facebook před pár dny čelil kritice za to, že nedokázal včas zastavit šíření videopřenosu teroristického útoku v novozélandském městě Christchurch.

Loni byl kritizován za svůj přístup k ochraně soukromí po zprávě, že analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů této sociální sítě, které pak využila mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. (sfr)