Přijetí syrských sirotků do Česka by se mělo urychlit, tlačí iniciativy na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) by měl urychlit proces přijetí syrských sirotků migrantů z řeckých uprchlických táborů do Česka. Tvrdí to několik iniciativ, podle kterých přijetí sirotků do ČR vázne. Tlačí proto na ministra, aby do Řecka vyslal misi svého úřadu místo čekání na vyjádření řecké vlády a vše tak urychlil. Navrhují navíc, aby děti byly v ČR přijaty do přechodné pěstounské péče. Několik rodin v Česku už kvůli tomu absolvovalo povinné školení.

Jaroslav Miko z iniciativy Češi pomáhají si myslí, že se Hamáček bojí převzít politickou odpovědnost.

„Mysleli jsme, že bude mnohem odvážnější. Určitě by k pádu vlády kvůli pár uprchlíkům nedošlo,“ podotkl.

Společnost Dobrá rodina navrhla, aby syrské děti byly přijaty do přechodné pěstounské péče. Miko k tomu dodal, že 20 rodin v Česku už kvůli tomu absolvovalo povinné školení a že dalších 230, některé z nich napůl syrské či afghánské, je k přijetí dětí připraveno.

Hamáček v listopadu 2018 požádal řeckou stranu o statistiky nedoprovázených syrských dětí. Čeká na odpověď, ale zatím žádnou nedostal.

Přijetí nezletilých dětí bez doprovodu podle něj podléhá schválení vládou, která by musela rozhodnout o zrušení pozastavení relokací do Česka. Podle zástupců iniciativ na pomoc uprchlíkům se ale toto usnesení vztahuje jen k unijním kvótám na přijímání běženců.

Přijmout dětské uprchlíky ze Sýrie navrhla na podzim 2018 lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Ta v únoru dovezla z Řecka seznam dětí z uprchlických táborů, které by mohlo Česko přijmout. Reagovala tak na výzvu premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Podle Šojdrové není jasné, proč nemůže být do Česka přijata padesátka syrských dětí, které by chtěla do ČR přivézt, když Česko loni vyhovělo 47 žadatelům o azyl a stovce cizinců poskytlo doplňkovou ochranu, z toho 52 Syřanům.

Petříček je pro přijetí syrských uprchlických sirotků do Česka

Šojdrová dovezla Babišovi seznam uprchlických sirotků, které chce přijmout do Česka

(pel)