Europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová přivezla z Řecka seznam dětí z uprchlických táborů, které by Česko mohlo přijmout.

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová z Řecka seznam dětí z uprchlických táborů, které by mohlo Česko přijmout. Reagovala tak na výzvu premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Šojdrová loni navrhla, aby se Česko postaralo o 50 syrských sirotků, předseda vlády to ale označil za nesmysl.

„Já jsem jela s vizí, že nemůžeme dál otálet, a proto jsem požádala o indikativní seznam těchto dětí a ten seznam jsem přivezla proto, abych splnila řekněme výzvu pana premiéra i pana ministra, který řekl ‚kde máte ty děti, když přivezete jejich seznam, tak ministerstvo bude spolupracovat na tom, aby tyto děti do České republiky mohly být přivezeny‘,” řekla Šojdrová.

Seznam podle Šojdrové neobsahuje osobní údaje dětí, ale jen jejich profily popisující jejich původ a situaci. Děti, které potřebují pomoc, nepocházejí jen ze Sýrie, ale například i z Afghánistánu.

Europoslankyně se sejde v březnu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Šojdrová na podzim 2018 navrhla, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto.

Babiš v minulosti trval na tom, že dětem je třeba pomoci mimo Česko a přijetí sirotků do Česka odmítal.

Podle oficiálních statistik je v Řecku kolem 3400 dětí bez rodičů. Jde však o starší děti, mladších 14 let je mezi nimi jen 8,6 procent.

(pel)