Babiš slíbil rodičovský příspěvek pro mnohem více rodin. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se sešel s naštvanými rodiči z facebookové iniciativy „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek“. Obvinil sociální demokraty z toho, že za vše mohou oni, protože prve slibují a pak sliby mění. Na schůzce s rodiči premiér slíbil, že při projednávání rozpočtu se pokusí osekání příspěvku rodinám s dětmi do čtyř let vyřešit. Některé matky jako protest premiérovi přinesly použité pleny. 

Zprávu uvedl server Aktuálně.cz.

„Hlavní problém dnešní koalice je, že ministryně Maláčová permanentně něco slibuje, potom mění názor a navrhuje něco úplně jiného. To, co navrhuje, nemá většinou koaličně odsouhlasené a nemá na to peníze a ani se je nesnaží dát z úspor vlastní kapitoly. Prostě to navrhne a doufá, že to někdo zaplatí,“ uvedl.

Poté, co koalice odsouhlasila navýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc, ale pouze pro děti narozené po 1. lednu 2020, se rodiče naštvali a semkli se na internetu.

Původně totiž ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) slibovala, že na příspěvek dosáhnou rodiče všech dětí do 4 let. Rodiče se proto cítili podvedení a spojili se.

Zakladatel iniciativy Marek Štros po jednání s Babišem uvedl, že premiér slíbil situaci do konce května vyřešit.

Podle další zástupkyně skupiny naštvaných rodičů by se navýšení mělo týkat rodičů aktivně pobírajících rodičovský příspěvek. Znamenalo by to, že by slíbených 80 tisíc dostali také rodiče s dětmi do čtyř let, pokud si však již příspěvek nevybrali a tím jeho pobírání neukončili.

Některé matky, které byly s navýšením nespokojené, jako protest premiérovi přinesly použité pleny. Skupinka protestujících měla s sebou transparent s nápisem „H***o pro Babiše“, do podatelny doručila obálky s použitými plenami.

Schillerová neumí počítat, zaútočila ministryně Maláčová kvůli 80 tisícům Kč

Mladé rodiny útočí na Babišovu vládu kvůli rodičovské: Je to podpásovka, píší lidé

(pel)