ČEZ chce propustit zhruba 500 zaměstnanců. Podnik tak plánuje ušetřit půl miliardy.

Energetický gigant ČEZ se chystá propouštět zaměstnance. O místo tak přijde celkem zhruba 500 lidí. Podnik, kterému se opět propadl zisk, tak plánuje ušetřit až půl miliardy korun ročně. 

Zprávu uveřejnil server Lidovky.cz.

„Nyní každé místo analyzujeme a zvažujeme, jaké má přínosy. Nechceme někoho propustit, abychom jej pak museli nahradit externími zdroji,“ řekl LN finanční ředitel Martin Novák.

V první vlně na začátku roku 2019 už firma s více než 30 tisíci zaměstnanci propustila první pracovníky. Hlavní vlna má přijít v druhé polovině roku.

Podle Nováka půjde o zhruba 500 lidí na podpůrných pozicích.

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ v roce 2018 meziročně klesl o 45 procent na 10,5 miliardy korun. Meziroční srovnání podle ČEZ značně ovlivnily jednorázové výnosy za 7,5 miliardy korun z roku 2017, hlavně z prodeje akcií maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL.

Tržby loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun.

ČEZ získal předloni z prodeje akcií MOL 4,5 miliardy korun. Bez tohoto vlivu by se loňský zisk snížil meziročně o 4 miliardy korun.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl loni meziročně o 8 procent na 49,5 miliardy korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy nesouvisející s běžným hospodařením roku byl nižší o 37 procent a dosáhl 13,1 miliardy korun.

Negativně dále loni působil zejména růst nákladů na emisní povolenky pro výrobu, a to o 1,3 miliardy korun. Tržní cena povolenek stoupla a zároveň klesl objem jejich bezplatného přídělu. Dále loni vzrostly stálé náklady na výrobu elektřiny z klasických zdrojů.

(pel)