Česko není připraveno na elektroauta: v roce 2030 zde bude chybět tisíce dobíjecích stanic.

V České republice je nedostatečně vybudovaná infrastruktura pro elektrická auta. Podle odhadů zde bude v roce 2030 chybět až 20 tisíc dobíjecích stanic pro elektromobily. V současné době v Česku funguje asi 400 takových zařízení. 

„Potřebujeme pomoc veřejného sektoru a municipalit, nikdy nedošlo k tak rychlé náhradě stávající technologie novou. Pokud stát nezasáhne, bude chybět v roce 2025 tři tisíce dobíjecích stanic. V roce 2030 potom už dvacet tisíc, což je ještě konzervativní odhad,“ řekl prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar na kolokviu zástupců automobilek a vlády

Dotační program ministerstva dopravy počítal s 1300 dobíjecími místy v roce 2020. To ale podle sdružení k pokrytí deficitu počtu stanic stačit nebude.

„Pro akceptaci ze strany zákazníků jsou žádoucí i opatření pro rozvoj domácí dobíjecí infrastruktury. Vítáme, že ministerstvo životního prostředí k tomu připravuje podpůrný program. V jeho přípravě by se ale mělo rychleji pokročit,“ uvedli Zdeněk Petzl z AutoSAP.

Infrastrukturu označil jako klíčovou i šéf Škoda Auto Bernhard Maier. Automobilka investuje 32 milionů eur (819 milionů korun) do výstavby 7000 dobíjecích stanic pro své zaměstnance v okolí závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí.

V současné době je podle dat Sdružení automobilového průmyslu v ČR 400 dobíjecích stanic. V Nizozemsku jich je přitom 33 tisíc a v Německu 25 tisíc.

První kolokvium se uskutečnilo v roce 2016. Vzešlo z něj 25 opatření, na kterých má stát spolu s automobilovým průmyslem pracovat.

Co se týče oblasti elektromobility, dosud jich byla splněna zhruba polovina. Obecně se zástupci autoprůmyslu shodli, že naplňování dohodnutých opatření bude muset zrychlit.

Podle studie Boston Consulting Group bude v roce 2030 okolo 50 procent nových aut elektromobily nebo hybridy, do roku 2025 budou elektromobily ekonomičtější než automobily s vnitřním spalováním.

(pel)