Průmysl v Česku v lednu meziročně klesl o 1,1 %.

Tuzemská průmyslová výroba se v lednu meziročně propadla o 1,1 procenta v meziročním srovnání. K poklesu přispěl hlavně automobilový průmysl. Negativní vliv na výsledek však měla i vysoká srovnávací základna z loňského roku. Vyplynulo to z aktuálních Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Oproti prosinci loňského roku průmysl oslabil o 1,3 procenta, po vyloučení sezonních vlivů.

K meziročnímu poklesu nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která ochabla o 6,9 procenta.

„Nejvýrazněji klesl automobilový průmysl, což bylo částečně způsobeno odstávkami ve výrobě,“ uvedla Iveta Danišová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Nižší byla i výroba pryžových a plastových výrobků (pokles o 5,9 procenta). Zpracovatelům dřeva klesla produkce o téměř 18 procent.

Naopak růst o 16 procent zaznamenaly energetické společnosti a distributoři plynu a tepla.

O necelých 23 procent stoupla produkce farmaceutických firem.

Hodnota nových zakázek se v lednu meziročně zvýšila o 1,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 2,7 procenta, zatímco tuzemské zakázky vzrostly o 0,3 procenta. Nové zakázky získal především automobilový průmysl a výrobci elektronických a optických přístrojů.

Naopak menší zájem pocítili strojaři či producenti chemikálií.

ČSÚ rovněž informoval, že české stavebnictví v lednu meziročně také kleslo, a to o 13,2 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 4,3 procenta. Důvodem poklesu byla vysoká srovnávací základna z loňského ledna, který byl mimořádně teplý a kdy stavbaři mohli pracovat bez omezení. (sfr)