Václav Klaus mladší přirovnal francouzského prezidenta Macrona za jeho snahy o reformu EU k někdejšímu německému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Poslanec ODS Václav Klaus mladší přirovnal Macronův plán na reformu EU k Hitlerově knize Mein Kampf (Můj boj). Klaus tak učinil veřejně na pietní akci, která se konala při příležitosti 80. výročí okupace Česka fašistickým Německem. 

Václav Klaus mladší tak v podobném duchu využívajícím analogie s dobou hitlerovského Německa navázal na své kontroverzní vystoupení v Poslanecké sněmovně, ve kterém přirovnal vazalský postoj Česka k Evropské komisi k poměrům v časech nadvlády nacistického Německa za Protektorátu Čech a Moravy.

Informaci o Klausově výrocích na adresu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který nedávno masově představil  své plány na reformu Evropské unie, přinesl portál idnes.

Pietní akt k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem v Domě armády, na kterém předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Václav Klaus kritizoval reformní snahy prezidenta Macrona, odsoudili předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer i spisovatel Jiří Padevět.

„ Akce měla být připomínkou začátku nacistické okupace, ale podle mého názoru byla spíše přehlídkou toho nejhoršího, co může současný veřejný prostor nabídnout. Netuším, jak je možné, že čestná stráž AČR je přítomna projevu pana Václava Klause mladšího, ve kterém přirovnává francouzského prezidenta Macrona k Adolfu Hitlerovi,“ napsal Padevět v otevřeném dopise ministru Metnarovi a náčelníkovi generálního štábu armády Aleši Opatovi.

Na pietní akci vystoupili vedle Klause mladšího i představitelé KSČM, SPD a Českého svazu bojovníků za svobodu. Podle senátora Fischera to bylo zneužití armádní pietní akce a žádá ministra Metnara, aby se podobné události už neopakovaly.

Na pietní akci vystoupili s projevy předseda ČSBS Jaroslav Vodička, šéf KSČM Vojtěch Filip, lídr kandidátky SPD pro evropské volby Ivan David nebo senátor Jaroslav Doubrava.

„Jednoznačně se distancuji od toho, co v některých vystoupeních zaznělo. V den, kdy si nejvyšší ústavní činitelé, ministerstvo a armáda připomínali výročí vstupu do NATO, jsou podobná prohlášení nepřijatelná,“ reagoval ministr obrany Metnar.

Výroky Václava Klause mladšího na vzpomínkovém večeru k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem:

„Musíme si uvědomit, že zlo na světě stále existuje a přichází v nových podobách. To příští určitě nebude mávat pěticípou hvězdou ani hákovým křížem. Demokraty nemohl nechat v klidu otevřený dopis jednoho z vůdčích architektů nové doby, Emmanuela Marcona.

Hitler myslel svůj Mein Kampf vážně. Není důvod si myslet, že Macron své výroky vážně nemyslí! V jeho textu se objevují výrazy jako: ‚Nebude mít v Evropě místo‘, ze kterých mrazí. Hitler nenáviděl měšťáky, rozuměj staré demokraty a kapitalisty, chtěl novou Říši, novou Evropu. Macron chce také nový svět, nové styly ekonomiky a přerozdělování migrantů.

Ano, dějiny nekončí a české vlastence budeme opět potřebovat. Dříve, než si myslíte!“

 

Nad Klausem mladším vynese ortel výkonná rada ODS

O Klausovi mladší bude v sobotu v Praze jednat výkonná rada ODS. Poslanecký klub ODS ho tento týden vyzval, aby z klubu odešel, což Václav Klaus jr. odmítl.

„Zdá se, že český lid má mučedníky stále ve velké oblibě. Děkuji za podporu,“ napsal k tomu Klaus mladší.

Vedení ODS ho na zasedání výkonné rady nepozvalo. Klaus na to reagoval, že členem výkonné rady ODS není. V krajním případě mu hrozí i vyloučení ze strany.

Důvodem je Klausovo vystoupení ve Sněmovně při projednávání zákona o zpracování osobních údajů. Klaus přirovnal počínání poslanců k jednání Židů o tom, kdo půjde do transportu. Za jeho výroky se následně omluvil šéf ODS Petr Fiala.

„Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou,“ prohlásil doslova Václav Klaus mladší.

„Tady 57 procent zákonů jsou nařízení Evropské unie, kde my jako ovce pro to zdviháme ruku a v nějaké podobě to posíláme dál českým občanům. Tak jestli vám to nevadí, mně to vadí,“ doplnil Klaus ve svém vystoupení ve Sněmovně.

„Ztráta suverenity českého parlamentu je děsivá. Možná byl můj příměr k suverenitě „židovského výboru“ příliš drakonický, ale u 60 procent zákonů, co doručujeme českým občanům, je míra naší suverenity NULA,“ napsal k tomu později.

Podle stanov ODS může člena ze strany vyloučit místní organizace, ve které je registrován, nebo výkonná rada strany.

Důvodem pro vyloučení může být závažné porušení povinností člena. Mezi ně stanovy řadí „jednat a vystupovat způsobem, který nepoškozuje dobré jméno strany“ nebo „respektovat usnesení a rozhodnutí orgánů strany“. Proti rozhodnutí o vyloučení se může člen strany odvolat k revizní komisi. (sfr)