Příštím německým kancléřem by se klidně mohl stát muslim, připustil jeden z lídrů vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Ralph Brinkhaus.

Předseda frakce CDU/CSU Ralph Brinkhaus si prý umí představit, že by křesťanskodemokratickou stranu mohl vést od roku 2030 muslim. Myslí si, že hodnoty lidí stojí nad jejich náboženským přesvědčením. 

,,Nevidím důvod, proč by tomu tak nemohlo být. Jestli jde o dobrého politika a vhodného zástupce našich hodnot s podobným pohledem na věc,“ řekl v rozhovoru pro německý list Idea.

Argumentuje tím, že CDU není náboženská komunita, jde pouze o stranu s určitou náboženskou tradicí.

Ačkoliv Brinkhaus se takové možnosti nebrání, jeho kolegové ze strany kancléřky Angely Merkelové však takovou možnost odmítli s odůvodněním, že musí chránit křesťanské hodnoty.

Například výkonná členka strany CDU Elisabeth Mothschmann prohlásila, že islámská víra se v mnoha ohledech rozchází s přesvědčením, na kterém si zakládáme zde v Evropě. Problematika je například i v hodnotách a pohledu na práva v manželství.

Křesťanskodemokratický poslanec Eberhard Gienger možnost, že by se německým kancléřem někdy stal muslim, a to bez ohledu na jeho stranickou příslušnost, razantně odmítl.

„Kdybychom měli muslimského kancléře, naznačili bychom, že muslimové mohou tvořit v Německu většinu. A to rozhodně není ten případ,“ prohlásil Gienger.

(pel)