Čeští operátoři patří podle analýzy k nejziskovějším v Evropě.

Čeští mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone patří mezi nejziskovější v Evropě. Vyplynulo to z analýzy Hospodářských novin. Nedávno navíc ministryně obchodu a průmyslu Marta Nováková (ANO) prohlásila, že za předražená mobilní data v Česku si prý mohou lidé sami, a ne operátoři. Češi si podle ní totiž nechtějí drahá data kupovat. 

Hospodářské noviny porovnaly klíčové finanční ukazatele trojice českých a 13 dalších evropských operátorů, kteří jsou obchodováni na burze, a jejichž hospodářské výsledky jsou tak volně dostupné.

Jeden z hlavních ukazatelů porovnává poměr zdaněného zisku firmy k jejímu celkovému majetku. V tomto ohledu je nejúspěšnějším evropským operátorem český podnik O2, který loni dokázal své jmění zhodnotit o 36 procent.

Česká pobočka operátora Vodafone podle posledních dostupných čísel zhodnotila předloni svůj kapitál o 17 procent, a je tak čtvrtá nejúspěšnější.

T-Mobile v roce 2017 dosáhl návratnosti vlastního jmění 14 procent a ve srovnání mu patří páté místo.

Deník upozornil, že takovými čísly se nemohou chlubit ani mateřské společnosti obou operátorů. Britský Vodafone svůj kapitál loni zhodnotil o 6 procent, Deutsche Telekom o 7.

Tuzemští operátoři vynikají oproti zahraničním i ve výši svých provozních marží, které udávají podíl provozního zisku na celkových tržbách.

Podle HN se O2 a T-Mobile opět řadí mezi pět operátorů, jejichž provozní marže jsou v Evropě nejvyšší a pohybují se kolem 20 procent. U Vodafonu dosahuje provozní marže průměrných 10,6 procenta.

Ministryně obchodu a průmyslu Marta Nováková (ANO) nedávno v televizi prohlásila, že za předražená mobilní data v Česku si prý mohou lidé sami, a ne operátoři.

Češi si podle ní totiž nechtějí drahá data kupovat. Kdyby si podle ní zákazníci kupovali více dat, byla by data v Česku levnější.

Argumentovala tím, že vybudování mobilních sítí stálo operátory miliardy korun a nyní je využívá jen malá skupinka lidí, neboť Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím.

Podle HN ale argumenty operátorů při srovnání nákladů na výstavbu infrastruktury neobstojí.

Za vysoké ceny mobilních dat si lidé v Česku mohou sami, tvrdí Nováková

Babišova vláda chce prioritně přivést do Česka čtvrtého mobilního operátora

(pel)